Špagetová dýně s omáčkou z pečených rajčat

Znáte špagetovou dýni? Pokud ne, nevíte, o co přicházíte. Ve veganské kuchyni je doslova pokladem. Zkuste se podívat na trzích, právě teď je její sezóna. Dobře uskladněná vám navíc vydrží až do Vánoc i déle! A teď k věci. Špagetová dýně se tak nejmenuje se pro nic za nic – pokud ji upečete/uvaříte, její dužnina vytvoří vlákna nikoliv nepodobná špagetám (oproti špagetám se pouze více lepí). Chuťově se neochucená blíží spíše bramborám, nicméně použití může být stejné jako u špaget.

Připravil jsem si z ní pro vás jeden rychlý podzimní recept – špagetovou dýni s omáčkou z pečených rajčat. I průměrný zahradník si navíc veškeré ingredience může na podzim sklidit na záhoncích!

Špagetovou dýni na několika místech propíchneme nožem (aby mohla unikat pára) a dáme péct do trouby na 180 stupňů. Péct se bude asi hodinu, že je hotová poznáte podle toho, že zvenku začíná mírně hnědnout. Po vyjmutí z trouby překrojte napůl a vidličkou vydlabejte jednotlivá vlákna.

Na druhý plech dejte na poloviny nakrájená rajčata zakapaná olejem s trochou čerstvého koření (například oregaem, tymiánem) a nasekaného česneku. Pečte asi dvě hodiny, až se scvrknou, ale zůstanou šťavnatá. Po upečení dejte do mixéru a rozmixujte.

Do zapékací mísy dejte na dno „špagety“ z dýně, polijte omáčkou z rajčat a dejte na chvíli zapéct. Podávat můžete ozdobené rawmezánem nebo jiným vegan „sýrem.“

Pavel Houdek

Pavel Houdek

Dlouholetý vegan, sportovec, lektor a novinář. Vedle tohoto webu je také zakladatelem Vegan sport clubu (http://sportuj.veganka.cz) a lektorem přednášek o veganství .

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>