Polévka z hlívy á la dršťková

Teplota padá, houby rostou. S podzimem přijde čas i na jedlé choroše, například na hlívu ústřičnou. V supermarketu ji nicméně najdete po celý rok, tak proč si neudělat „dršťkovou“?


Ingredience (cca na dvě porce):

200g hlíva ústřičná
1 cibule
1 mrkev
1 brambora
česnek
2 lžičky červené papriky (koření)
kmín
bujón nebo vývar
2 lžíce oleje na smažení

Postup:
Cibuli nakrájíme nadrobno a na oleji necháme zesklovatět, přidáme červenou papriku a chvíli opékáme. Přidáme na drobno nakrájenou a očištěnou hlívu, vše promícháme a zalijeme vroucím vývarem nebo vodou a přidáme bojón. Nastrouháme bramboru a mrkev, přidáme do polévky (mrkev je na chuť, brambora na zahuštění, takže místo brambory můžeme použít i mouku, jíšku, ovesné vločky,…). Přidáme kmín, pepř, majoránku a vaříme minimálně 45 minut, aby hlíva změkla.


 
Pavel Houdek

Pavel Houdek

Dlouholetý vegan, sportovec, lektor a novinář. Vedle tohoto webu je také zakladatelem Vegan sport clubu a autorem e-booku Veganství prakticky.

Jeden komentář k “Polévka z hlívy á la dršťková

  • 27.3.2022 at 14.15
    Permalink

    Zdravím,

    v ingrediencích uvádíte česnek, ale v samotném receptu už o něm není zmínka. Mohu se optat, kolik česneku se má do polévky dávat a kdy?
    Děkuji mockrát.
    Hezký den
    A.

    Reply

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>