Veganská omeleta z tofu
Vegané a veganky si často stýskají po klasických vaječných jídlech. Po receptech na falešná „míchaná vajíčka“ a veganské palačinky tak nabízíme další, a to veganskou omeletu. Kromě výborné chuti má navíc benefit nízkého obsahu cholesterolu v porovnání s omeletou z vajíček…
Ingredience:
– balíček silken-tofu (tužší konzistence, například FIRM od firmy Mori-nu)
– 3 lžičky kokosového (nebo jiného rostlinného) mléka
– 3 lžičky lahůdkového droždí
– 3 lžičky kukuřičného škrobu
– 1 lžička hořčice
– ½ lžičky kurkumy
– ½ lžičky soli
– špetka pepře
Cokoliv podle chuti do náplně (žampiony, špenát, rukolu, vegan „sýr“ atd.).
Postup:
Všechny ingredience dejte do mixéru a rozmixujte. Rozpalte pánev a dejte na ni jen špetku oleje. Stačí opravdu jen troška, na kvalitní pánvi se dá smažit skoro bez tuku. Potom opatrně lžicí nebo naběračkou rozetřete hmotu na pánev; nesnažte se o tenkou vrstvu, omeleta by se vám pak trhala – počítejte s tím, že bude tlustší. Nejlépe se mi osvědčilo roztahovat hmotu po pánvi krouživými pohyby od středu – chce to cvik a prvních pár omelet nejspíš hezkých nebude… Smažte asi 3-5 minut amůžete servírovat!