Vedle provozu informačního portálu věnovanému rostlinné stravě veganka.cz se na propagaci a osvětě ohledně veganství podílím i přednáškovou činností.
Vystupuji na nejrůznějších místech a akcích, od škol přes nejrůznější kulturní a společenské festivaly po kluby. Nejčastější formát přednášky je 60 minut včetně diskuse, při samostatném vystupování pak 75-90 minut včetně diskuse.
Pokud máte zájem uspořádat přednášku z oblasti veganství, neváhejte mě kontaktovat na e-mailu vegan(a)veganka.cz nebo facebooku. Domluvit lze přednášku na nejrůznější téma, nicméně níže najdete anotaci na dvě „typizované,“ osvědčené přednášky, se kterými vystupuji nejčastěji:
15 let na veganské stravě
Na přednášce se dělím o klíčové zkušenosti, které jsem nasbíral za patnáct let na veganské stravě, a pokusím se povzbudit ty, co o veganské stravě uvažují.
V úvodní části si představíme veganství a důvody, proč se pro tento způsob stravování rozhodnout. Ve druhém bloku zazní rady, jak na udržitelný přechod na rostlinnou stravu. Následují konkrétní praktické rady, tipy a triky pro každodenní fungování. V neposlední řadě se dostane i na mýty, které jsou s veganstvím spojeny.
Po patnácti letech na rostlinné stravě jsem živým důkazem toho, že tento způsob stravování je zcela plnohodnotný a nehrozí při něm žádné zdravotní komplikace. Jsem totiž zcela zdráv, což mám doloženo i výsledky kompletního zdravotního vyšetření. Po celou dobu svého veganství aktivně sportuji, jedno období trvající asi rok jsem byl i v třífázovém sportovním tréninku. Vše na veganské stravě bez umělých suplementů, pouze s přírodními doplňky stravy.
Nízkorozpočtové veganství
Na přednášce se snažím ukázat, že veganství nemusí být drahé, ba dokonce, že může mít pozitivní vliv nejen na zvířata, planetu a zdraví, ale i vaši peněženku.
V první části přednášky si představíme způsoby, jakými získávat potraviny levně nebo zdarma (dumpster-diving, městské sběračství, pirátské zahradničení, komunitní zahrady, potravinové družstvo atd.), jaké kvalitní suroviny jsou v obchodech k dostání za nízký peníz a co si z nich lze připravit, a konečně na postupy, jak na jídle ušetřit bez kompromisů se zdravím (domácí výroba polotovarů, vaření ve velkém, zamrazování atd.).
Ve druhé, diskusní části bude prostor na debatu a vzájemnou výměnu zkušeností a tipů s konkrétními postupy, levnými recepty, návody, místy kde získat potraviny atd. Budu rád, když ve druhé části přispějete svou troškou do debaty, ale není to podmínkou; můžete pochopitelně jen poslouchat a nechat inspirovat.
Přednášky vede Pavel Houdek – aktivista, lektor, sportovec a zahrádkář a bezmála 15 let vegan.
Ahoj Pavle, díky za normální přednášku. Mé heslo je nic neočekávej, nebudeš zklamán. Bylo slyšet, že to máš vychytaný a cením si tvé discilplinovanosti a vytrvalosti. Přeji ti pevné zdraví, veselou mysl, radost ze života, spokojenost , at´se ti daří, at´udržíme svěrače, myšlenku a nezblázníme se! Carpe diem! S pozdravem a přáním všeho dobrého Zdeńka
Děkuji…
Zaujimam sa o veganstvo uz dlhsie, rad by som dostaval newsletter s tipmi a trikmi
Pak prosím zadej svůj mail do formuláře v pravé části stránky…
hekpvf
5fm5n1
lzfp12
v7f5tm
hp866s
tz3o7k
73xb49
sndz6h