Nabité sušenky

Jedním z problémů, na které sportující vegan/ka narazí, jsou kvalitní, výživné svačin(k)y. Já to vyřešil tak, že si minimálně jednou týdně peču následující „zákusky.“ Z následujícího receptu vyrobím cca 14 „sušenek,“ tj. cca dvě na den. Upečené bez problémů týden vydrží.

Každý kousek obsahuje cca 5g bílkovin, 3,5mg železa a 150mg vápníku. Těsto se dá upéct ve formě na chleba a pak nakrájet na plátky (formu je potřeba vymazat, těsto je dost lepivé), nebo se dá upéct ve formičkách na muffiny (ale nečekejte, že se vám zformuje muffin jak z kuchařky).

Potřebujeme:

500g celozrnné mouky (používám pšeničnou nebo špaldovou)
lžíci prášku do pečiva
lžičku jedlé sody
lžičku skořice
2 banány
185ml sojového mléka obohaceného vápníkem
60g olivového oleje
60g melasy
60g javorového sirupu

volitelně (zpravidla přidávám vše):

125g sojového proteinu v prášku (používám konopný)
100g drcených vlašských ořechů
100g rozinek

Přípravu dělám v mixéru. Nejprve rozmixuju banán s mlékem, melasou, sirupem a olejem. Pak vyměním nástavec na míchací a dosypu vše ostatní kromě ořechů a rozinek. Až je vše rozmícháno a výsledkem je hodně husté, téměř netekoucí těsto, přidám ještě ořechy a rozinky. Záleží, jaký přidáváte protein, někdy je potřeba ještě přilít trošku vody. Pak už stačí napasovat těsto do formy, nebo formiček na muffiny (je to trochu piplačka, protože opravdu hodně lepí a neteče, ale nenechte se tím ohradit) a dát péct. Peče se zhruba 20 minut… Že je hotovo poznáte podle toho, že vám „vyskočí“ (zhruba zdvojnásobí objem) a když do něj uděláte bříškem prstu díru, tak tam důlek nezůstane, ale těsto se vrátí zpět.

Doporučuji konzumovat s dobrým zdrojem vitamínu C kvůli vstřebatelnosti železa (já zpravidla svačím dvě tyto sušenky a mandarinku, nebo čerstvý pomerančový džus).


 
Pavel Houdek

Pavel Houdek

Dlouholetý vegan, sportovec, lektor a novinář. Vedle tohoto webu je také zakladatelem Vegan sport clubu a autorem e-booku Veganství prakticky.

3 Komentářů k “Nabité sušenky

  • 27.2.2012 at 11.44
    Permalink

    Fajn recept. Jen by mě zajímalo, z jaké suroviny by tam mělo být „150 mg vápníku“ (na jednu sušenku, jestli to chápu správně)?

    Reply
  • vegaholic
    27.2.2012 at 20.32
    Permalink

    Díky za upozornění, nenapsal jsem tam, že používám sojové mléko obohacené vápníkem. Doplním to.

    Reply
  • 7.3.2012 at 7.18
    Permalink

    Bylo by možné nahradit soooojoooové mléko makovým?

    Reply

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>