Nabité sušenky
Jedním z problémů, na které sportující vegan/ka narazí, jsou kvalitní, výživné svačin(k)y. Já to vyřešil tak, že si minimálně jednou týdně peču následující „zákusky.“ Z následujícího receptu vyrobím cca 14 „sušenek,“ tj. cca dvě na den. Upečené bez problémů týden vydrží.
Každý kousek obsahuje cca 5g bílkovin, 3,5mg železa a 150mg vápníku. Těsto se dá upéct ve formě na chleba a pak nakrájet na plátky (formu je potřeba vymazat, těsto je dost lepivé), nebo se dá upéct ve formičkách na muffiny (ale nečekejte, že se vám zformuje muffin jak z kuchařky).
Potřebujeme:
500g celozrnné mouky (používám pšeničnou nebo špaldovou)
lžíci prášku do pečiva
lžičku jedlé sody
lžičku skořice
2 banány
185ml sojového mléka obohaceného vápníkem
60g olivového oleje
60g melasy
60g javorového sirupu
volitelně (zpravidla přidávám vše):
125g sojového proteinu v prášku (používám konopný)
100g drcených vlašských ořechů
100g rozinek
Přípravu dělám v mixéru. Nejprve rozmixuju banán s mlékem, melasou, sirupem a olejem. Pak vyměním nástavec na míchací a dosypu vše ostatní kromě ořechů a rozinek. Až je vše rozmícháno a výsledkem je hodně husté, téměř netekoucí těsto, přidám ještě ořechy a rozinky. Záleží, jaký přidáváte protein, někdy je potřeba ještě přilít trošku vody. Pak už stačí napasovat těsto do formy, nebo formiček na muffiny (je to trochu piplačka, protože opravdu hodně lepí a neteče, ale nenechte se tím ohradit) a dát péct. Peče se zhruba 20 minut… Že je hotovo poznáte podle toho, že vám „vyskočí“ (zhruba zdvojnásobí objem) a když do něj uděláte bříškem prstu díru, tak tam důlek nezůstane, ale těsto se vrátí zpět.
Doporučuji konzumovat s dobrým zdrojem vitamínu C kvůli vstřebatelnosti železa (já zpravidla svačím dvě tyto sušenky a mandarinku, nebo čerstvý pomerančový džus).
Fajn recept. Jen by mě zajímalo, z jaké suroviny by tam mělo být „150 mg vápníku“ (na jednu sušenku, jestli to chápu správně)?
Díky za upozornění, nenapsal jsem tam, že používám sojové mléko obohacené vápníkem. Doplním to.
Bylo by možné nahradit soooojoooové mléko makovým?