Celozrnné krekry

V prodejnách zdravé výživy se dají koupit vynikající špaldové krekry. Hodí se jako skvělá svačina na výlety, na ukusování do práce… Jejich jedinou vadou je cena. Proto přinášíme recept na jejich domácí výrobu. Vybrali jsme tři příchutě, ale fantazii se meze nekladou.. Základem krekrů je už dříve uveřejněné  těsto na pizzu:

Ingredience:

Na těsto:
375g celozrnné (špaldové) mouky
1 balíček sušeného droždí
4 lžíce olivového oleje
lžičku soli
lžičku cukru
150ml teplé vody

Do krekrů:
Chilli, česnek, dýňová semínka atd. dle chuti

Postup:
Mouku smícháme s droždím, přidáme olej, sůl, cukr a vodu a uhněteme těsto. Pokud je příliš suché, přilijeme vodu – nemělo by ale být příliš vlhké, optimální konzistence je, když se nelepí na stěny nádoby a jde z něj „uplácat“ koule (neroztéká se). Uhnětené těsto dáme vykynout asi tak na hodinu na teplé místo. Celozrnné těsto nabude jen trochu, výrazně méně než klasické z bílé mouky, tak se tím nenechejte zaskočit..

Chilli česnekové s dýňovými semínky:
Na sušenky z poloviny těsta potřebujeme cca 3 lžíce dýňových semínek, lžičku chilli, lžíci pikantního oleje, dva stroužky  česneku
Všechny ingredience smícháme s těstem, pořádně prohněteme, rozválíme na tenkou placku, nakrájíme  na malé kousky a přendáme na plech, který jsme vyložili pečícím papírem.  Během pečení kontrolujeme, aby se sušenky nepřipálili – během pečení můžeme otočit, aby byly krekry pěkně křupavé. Krekry necháme do úplného vychladnutí na vzduchu, jinak změknou. Po vychladnutí můžeme uchovat v zavřené dóze, kde nám dle zkušenosti vydržely asi  4 dny (i když je většinou sníme dřív).

Krekry s černými olivami a sušenými rajčaty:
Na krekry z poloviny těsta potřebujeme čtyři lžíce velmi nadrobno nakrájených oliv (k sušeným rajčatům doporučuji spíš černé, ale záleží jen na vaší chuti) a cca dvě lžíce velmi nakrájených sušených rajčat, 1 stroužek česneku.  Postup je naprosto stejný jako u předchozí příchutě.

Rajčatové krekry se zelenými olivami:
Na krekry z poloviny těsta potřebujeme tři lžíce rajčatového pyré/protlaku/oloupaných rajčat nakrájených na drobné kousky, čtyři lžíce velmi nadrobno nakrájených oliv (k této kombinaci se osvědčily spíš zelené olivy) a jeden stroužek česneku. Do tohoto těsta musíme přisypat cca tři lžíce celozrnné mouky, aby se s těstem lépe pracovalo. Další postup je naprosto stejný jako u předchozí příchutě.


 
Pavel Houdek

Pavel Houdek

Dlouholetý vegan, sportovec, lektor a novinář. Vedle tohoto webu je také zakladatelem Vegan sport clubu a autorem e-booku Veganství prakticky.

Jeden komentář k “Celozrnné krekry

  • 14.11.2016 at 19.43
    Permalink

    Dobrý den,
    děkujeme pěkně za super receptíky, jen malý doplněček, snad nebude vadit, když Vás opatrně poopravím.
    „Během pečení kontrolujeme, aby se sušenky nepřipálili?“
    Opravit a bude to v pořádku :-)

    Reply

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>