Hummus

Tak jsme si upekli kváskový chléb, ale co na něj? Přeci čerstvý humus! Humus je pomazánka, jejíž základní ingrediencí je cizrna. Pro sportovní trénink je více než vhodná: obsahuje velké množství bílkovin a je bohatá na železo, jehož přísun je při intenzivní fyzické námaze nezbytný. Za pár desítek korun se dá udělat zásoba na týden, která je v lednici vždy při ruce jako zdravá, vydatná svačina.

Humus se dá namazat na chleba, ale spíš se servíruje v misce, jí se lžicí (většinou se ještě dochucuje pár kapkami čerstvé citrónové šťávy a pár kapkami olivového oleje) a pečivo se k němu jen přikusuje.

I když je receptů na humus plný internet, zde je můj vlastní:

Ingredience:
250g suché cizrny (kupuji bio, není o moc dražší)
100g tahini (dá se vyrobit, nebo koupit v bio kvalitě)
4 lžíce olivového oleje (opět používám bio)
špetka soli
šťáva z jednoho citrónu

Postup:
Cizrnu dám přes noc namočit do hrnce. Měla by se namáčet alespoň dvanáct hodin – pozor, cizrna opravdu hodně nabobtnává, je potřeba alespoň 3x větší množství vody oproti cizrně!

Po dvanácti hodinách dám vařit ve vodě, ve které se namáčela. Vařím na mírném plameni lehce přes hodinu. Cizrnu sleju, ale pozor – vodu z vaření si schovám! Po vychlazení dám cizrnu do mixéru a přidám všechny další ingedience, včetně trochu vody z vaření. A pak už jen mixuju a mixuju, cca 10 minut, a dle potřeby přilévám vodu z vaření, abych dosáhl krémové konzistence.

Hotovou pomazánku dám hned do lednice. Vydrží v ní necelý týden. Pět dní stoprocentně, poté již může být cítit, nicméně se mi zbytek stihl zkazit asi dvakrát, jinak vždy zmizel.

I když základní varianta humusu asi nikdy neomrzí, dají se dělat i variace: s praženými pinovými semínky, s česnekem atd. atd.

Pavel Houdek

Pavel Houdek

Dlouholetý vegan, sportovec, lektor a novinář. Vedle tohoto webu je také zakladatelem Vegan sport clubu (http://sportuj.veganka.cz) a lektorem přednášek o veganství .

5 Komentářů k “Hummus

  • 17.5.2012 at 9.09
    Permalink

    Já dávám do humusu třeba z 1/4 hmoty slunečnicový olej. Humus je pak prásně krémový (takový ten „britský“ humus) . Opražím si slunečnicové semínka, přidám kari a vsypu do mixéru, taky dobrá kombinace.

    Reply
  • 11.3.2015 at 18.36
    Permalink

    Zdravim, chci se zeptat na co pak pouzi tu schovanou vodu z cizrny? Diky

    Reply
    • vegaholic
      12.3.2015 at 18.45
      Permalink

      Přidáváš ji postupně do mixéru, abys docílil mazlavé konzistence… Díky za dotaz, dopíšu to do receptu..

      Reply
  • 12.3.2015 at 10.59
    Permalink

    Já tam ještě dle receptu od arabského kamaráda přidávám kypřicí prášek. Je pak krásně nadýchaný a jak píše vegan punk z 1/4 olej.

    Reply
  • 12.5.2015 at 12.37
    Permalink

    Libanonska zakladni varianta hummusu k zminenym ingrediencim pridat strouzek az dva cesneku a rimsky pepr.

    Reply

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>