Domácí celozrnné bagety
Na středeční přednášce padl mimo jiné dotaz na náročnost přípravy domácího pečiva. Proto bych dnes představil recept na domácí celozrnné bagety: jejich příprava je velmi rychlá, čisté práce odhaduji tak ca 15 minut a celková dobra přípravy cca 1,5 hodiny. Jsou z droždí (ať už čerstvého, nebo sušeného) a já je peču zpravidla jako nouzovou alternativu, když se mi do denního programu nevměstná pečení chleba z kvásku.
Suroviny (na cca 4 bagety = jeden plech):
250ml teplé vody
2 lžíce oleje
450g celozrnné pšeničné mouky
1/2 vařené strouhané brambory
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky cukru
1/3 kostky čerstvého droždí nebo sáček droždí sušeného
kmín, semínka (dýňová, slunečnicová) či další podle chuti
Postup:
Mouku používáme jemně mletou, je v zásadě jedno jakou (žitnou, pšeničnou, špaldovou; lze i kombinovat, já často peču žitná:špaldová 1:1; pro „grahamový“ efekt lze přidat i část hrubě mleté).
Všechny ingredience smícháme a uhněteme v míse dohromady, dle potřeby přidáme mouku nebo vodu tak, aby se těsto nelepilo ke stěnám a byl z něj takový „bochánek“. Následně dáme na teplé místo na 30-60 minut nakynout.
Pak už jen uválíme bagety, dáme na plech, potřeme olejem a šup do trouby.
Pečeme na 180°C, zhruba 20 minut – jakmile začnou zlátnout a když do nich píchnete prstem, tak se důlek vrátí, je upečeno.
Typ jak zamotat bagetu
http://domacipekarny.dama.cz/postupy.php?d=25
Výsledek se dá ještě vylepšit formou na bagety, například : http://www.bavimevarit.cz/kuchyne/emile-henry-forma-na-peceni-baget-cerna