Domácí celozrnné bagety

Na středeční přednášce padl mimo jiné dotaz na náročnost přípravy domácího pečiva. Proto bych dnes představil recept na domácí celozrnné bagety: jejich příprava je velmi rychlá, čisté práce odhaduji tak ca 15 minut a celková dobra přípravy cca 1,5 hodiny. Jsou z droždí (ať už čerstvého, nebo sušeného) a já je peču zpravidla jako nouzovou alternativu, když se mi do denního programu nevměstná pečení chleba z kvásku.


Suroviny (na cca 4 bagety = jeden plech):
250ml teplé vody
2 lžíce oleje
450g celozrnné pšeničné mouky
1/2 vařené strouhané brambory
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky cukru
1/3 kostky čerstvého droždí nebo sáček droždí sušeného
kmín, semínka (dýňová, slunečnicová) či další podle chuti

Postup:
Mouku používáme jemně mletou, je v zásadě jedno jakou (žitnou, pšeničnou, špaldovou; lze i kombinovat, já často peču žitná:špaldová 1:1; pro „grahamový“ efekt lze přidat i část hrubě mleté).
Všechny ingredience smícháme a uhněteme v míse dohromady, dle potřeby přidáme mouku nebo vodu tak, aby se těsto nelepilo ke stěnám a byl z něj takový „bochánek“. Následně dáme na teplé místo na 30-60 minut nakynout.

Pak už jen uválíme bagety, dáme na plech, potřeme olejem a šup do trouby.

Pečeme na 180°C, zhruba 20 minut – jakmile začnou zlátnout a když do nich píchnete prstem, tak se důlek vrátí, je upečeno.


 
Pavel Houdek

Pavel Houdek

Dlouholetý vegan, sportovec, lektor a novinář. Vedle tohoto webu je také zakladatelem Vegan sport clubu a autorem e-booku Veganství prakticky.

2 Komentářů k “Domácí celozrnné bagety

Napsat komentář: Jancatu Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>