Vitamín B12 a jeho skutečný význam pro veganskou výživu

V sobotu 11. února se v rámci brněnského VeganFestu konala dost nešťastná přednáška Mgr. Vladimíra Strungy s názvem Metylkobalamin (B12) – jeho vyznam pro človeka a zdroje v přírodě (sic). Nešťastná proto, že autor ze zastaralé literatury a při chybné interpretaci té současné dovodil, že „vegani B12 nemusí řešit, protože je ho všude dost, např. v kvasnicích“. Na přednášce samotné jsem nebyl, ale důvodnost této teze je podložena očitým účastníkem přednášky, prezentací, kterou mi Vladimír Strunga laskavě poskytl a dvoutýdenní diskuzí s autorem samotným.

Opak je však pravdou – vegani a veganky, kteří a které berou veganství jako celoživotní rozhodnutí a chtějí zůstat zdraví/é, si musí zajistit pravidelný příjem vitamínu B12 z důvěryhodných zdrojů. Takovými zdroji jsou fortifikované potraviny a doplňky stravy. V opačném případě si zadělávají na mírné i závažné problémy cévní a nervové soustavy od puchýřů na jazyku, třasu v končetinách, deprese až po zvýšenou pravděpodobnost mrtvice a demence. Některé z těchto problémů jsou bohužel trvalého rázu – zvláště pak u kojenců.

Faktické chyby v přednášce

Autor na straně 5 své prezentace cituje z žurnálu European Food Safety Authority: „There are a few case reports of adverse effects associated with ingestion of vitamin B12, either as a supplement, or following the consumption of yeast extract products, which also contain cyanocobalamin.“ Větu chápe tak, že kvasnice obecně obsahují vitamín B12, což se na straně šest snaží doložit odkazem na množství vitamínu B12 v jednom druhu tzv. nutričních kvasnic.

Zmíněnou větu je však nutno chápat tak, že produkty vytvořené z kvasnicového extraktu obsahujícího kyanokobalamin (druh aktivního B12) obvykle nemají, stejně jako doplňky stravy, nežádoucí účinky. Kvasnic je několik druhů a podle využití v lidské výživě je můžeme rozdělit na pivovarské, pekařské a nutriční. Současná vědecká literatura se shoduje na tom, že žádný známý druh kvasnic netvoří (aktivní) vitamín B12 a že kvasnice B12 neobsahují, pokud do nich nebyl přidán, nebo nebyly kultivovány na pěstebním substrátu, který obsahoval kyanokobalamin. Druh kvasnic obsahující vitamín B12, které Vladimír Strunga uvádí, jsou Red Star Vegetarian Support Formula, o kterých je známo, že jsou speciálně připraveny pro vegetariány a vegany a jenž jsou o B12 obohaceny. (Pangamin je stejná kategorie.)

Dále, autor na straně 5 cituje výzkum Postona a Hemmingse z roku 1979, který ve zkratce tvrdí, že, kvasnice Candida utilis produkuje vitamín B12, který se skládá ze dvou variant vitamínu B12 methylkobalaminu a adenosylkobalaminu. Autoři dále tvrdí, že zmíněný vitamín je při stimulaci enzymu leucine aminomutázy stejně účinný jako vitamín B12.

Problémů s touto citací vidím několik:

  1. Předně, výzkum je z roku 1979, kdy ještě nebylo známo, že mnohé sloučeniny kobaltu, které se tváří jako vitamín B12 jsou ve skutečnosti neaktivními analogy B12 (tzv. pseudo­‑vitamín B12) a které v lidském těle opravdové B12 zastoupit nemůžou. Test na množství B12, který autoři provedli, mohl odhalit množství analogu B12, ale ne už jeho aktivitu – ta se v dnešní době měří především tím, jak vzorek redukuje kyselinu methylmalonovou (MMA) u lidí, což Poston s Hemmingsem neprovedli.
  2. V odborné literatuře jsem nikde jsem nenašel doklad toho, že by stimulace enzymu leucine aminomutázy byla testem specifickým na aktivitu B12.
  3. V jejich výzkumu produkce „B12“ u kvasnice C. utilis nikdo nepokračoval, takže se nabízí možnost, že jejich výsledky nejsou reprodukovatelné, byly ovlivněny chybami v měřících přístrojích atp.

Stěží z tohoto jednoho výzkumu můžeme usuzovat, že C. utilis tvoří aktivní B12 – soustavné a věrohodné důkazy pro to nejsou.

Krátkou poznámku naokraj si zaslouží věta na straně 7: „…a variety of plants contain cobalamin­‑dependent enzymes“ (viz stejná práce od Postona a Hemmingse).

Poston zjistil, že některé rostliny (brambory, luštěniny) mají enzym, který reaguje na analog B12 přidaný do půdy; rostliny však ale můžou růst i bez něj. O těchto rostlinách nebylo dosud prokázáno, že by působily proti symptomům nedostatku B12 – tedy, že by extrakt z nich u lidí léčil nedostatek vitamínu B12. Navíc je téměř jisté, že mnoho veganů a veganek, kteří si přivodili vážný nedostatek B12, brambory a fazole jedlo.

Shrnutí

Kdyby Vladimír Strunga jako podklady pro svou přednášku použil soudobou literaturu a ne výzkumy z 50.-70. let 20. století (viz strana 9), pravděpodobně by došel k závěru, že aktivní vitamín B12 tvoří pouze bakterie a že se neobjevuje v žádné rostlinné potravině, a to ani kvašených (zelí, tempeh, pivo), pokud tam nebyl dodán uměle.

Došel by také k závěru, ke kterému došli veganští dietologové a dietoložky středního proudu, stejně tak jako přední organizace propagující veganství, že vegani a veganky si musí zajistit pravidelný příjem vitamínu B12 z doplňků stravy, chtějí­‑li zůstat zdraví/é.

Zdroje informací o vitamínu B12 od veganů pro vegany

Česky

–        Vitamín B12: Berete ho?
–        B12 na GoVeg.cz
–        Veganská asociace – B12

Anglicky

–        What Every Vegan Should Know About Vitamin B12
–        Vitamin B12: Are You Getting It?
–        B12 tag na jacknorrisrd.com
–        B12 tag na theveganrd.com od Virginie Messiny
–        B12 tag na NutritionFacts od Dr. Michaela Gregera
–        Kniha Norris, J. & Messina V.: Vegan for life

 Michal Nowak

7 Komentářů k “Vitamín B12 a jeho skutečný význam pro veganskou výživu

  • 29.3.2012 at 8.10
    Permalink

    Pan Vladimír Strunga asi není dlouholetý vegan (bez doplňování) vitamínu B12.
    Jinak by nemohl předkládat tyto informace. V podstatě tím brání šíření veganství. Na anglických stránkách najdeme celou řadu případů nedostatku B12 u veganů, kteří B12 nesuplementovali a není to žádná legrace.

    Reply
    • 7.5.2012 at 12.23
      Permalink

      Vladimír Strunga opravdu není vegan, spíš lakto-ovo-vegetarián (z toho, co si pamatuju z na naší společné komunikace).

      Nicméně znám dlouholetého vegana (cca 10 let), který na doplňování B12 „nevěří“, a nejsem první, kdo mu to nedokáže vysvětlit.

      Reply
      • 30.8.2012 at 17.19
        Permalink

        A co ten dlouholetý vegan, je stále zdravý?

        Reply
        • 17.9.2012 at 10.19
          Permalink

          Zhruba rok jsem ho neviděl, takže nemůžu soudit, ale předpokládám že je zdravý. Ironií je, že svou dceru přesvědčil, aby B12 doplňovala. Je důležité si uvědomit, že obtíže můžou přijít až po 30 letech nedoplňování. (Někteří lidé mají štěstí nebo smůlu, že mají takhle dobře stavěná těla a dlouho zdánlivě doplňovat nemusí. „Smůlu“ říkám proto, že si tím způsobují dlouhodobější poškození nervů a cév, které je často nevratné i když se nemanifestuje nějakými zjevnými obtížemi jako např. chronická únava. Je možné, že to že relativně málo veganů a veganek doplňuje doporučené množství B12 je důvodem, proč vegani a veganky statisticky vzato nežijí déle než karnisté a karnistky.)

          Považuju za nutné zdůraznit, že i kdyby existovala nějaká menšina lidí, která může být dlouhodobě vegany a vegankami a zároveň nedoplňovala B12, ne každý/á má tělo, které takto může fungovat a neexistuje jiný způsob jak zjistit, že takové tělo máte než to risknout, veganit a B12 nedoplňovat…

          Reply
  • 6.1.2013 at 9.40
    Permalink

    Prednaska nemela za cil tvrdit ze dost B12 je v kvasnicich, ty jsem uvedl jen jako priklad potravin kde byl nalezen. Jestli to byl vedecky omyl nevim, Nowak tvrdi ze byl, jakym pravem nevim.
    Prednaska zminovala zejmena bakterie. Hadat se tady ale neminim, Nowak tam ani nebyl. Trvam na tom ze mikroflora v travicim traktu, zejmena tedy strevni mikroflora k zasobeni tela staci. Mimochodem kysane zeli je taky slusne nabite lactobacilly, coz jsou producenti B12.
    Kampan M.N. mi pripomina akci prodejce vyzivovych doplnku vic nez veganstvi. To jako by nepovazoval za prirozeny a vhodny zpusob vyzivy u cloveka. Divne…
    Na zaver jeste priklad druhu bakterialnich producentu kobalaminu, ktere jsou vsude kolem nas – v pude i vode a tedy i v potravinach rostlinneho puvodu a lidskem tele.
    Acetobacterium, Aerobacter, Agrobacterium, Alcaligenes, Azotobacter, Bacillus, Clostridium, Corynebacterium, Flavobacterium, Lactobacillus, Micromonospora, Mycobacterium, Nocardia, Propionibacterium, Protaminobacter, Proteus, Pseudomonas, Rhizobium, Salmonella, Serratia, Streptomyces, Streptococcus

    Reply
    • 7.1.2013 at 19.14
      Permalink

      Přednáška pana Strungy, kterou mi laskavě zaslal a ze které jsem i vycházel: http://www.ulozto.cz/xVcCqCT/cobalamines-pdf

      > Prednaska nemela za cil tvrdit ze dost B12 je v kvasnicich…

      Pan Strunga by si měl přečíst svou vlastní prezentaci (str. 8): „Rich source of active B12 derivatives is yeast“

      Samozřejmě nemůžu říct, že to *řekl*, když jsem tam nebyl, „jen“ to tam měl *napsané*. Ale slovy Honzy Šťastného, který byl přítomen: „na Veganfestu byla na B12 jedna prednaska a strucne shrnuto – pry to neni nutne resit, je pry v drozdi, houbach a kvasnicich. Prednasejiciho omlouva jen to, ze byl ozralej uplne nasrot. To drozdi ktere mel v prezentaci je Red Star Nutritional Yeast a B12 tam je pridana. A odkazovane clanky byly z roku 1950, 70 atd…“

      Byla to prostě vědecká znalost, která platila v 50. letech, dnes už je to pasé jako klobouky. Myslím, že jsem ke svému tvrzení dodal v článku dost relevantních odkazů na vědecké zdroje. Pan Strunga by by mohl zvážit, zda není vhodné si je přečíst.

      > Trvam na tom ze mikroflora v travicim traktu, zejmena tedy strevni mikroflora k zasobeni tela staci.

      Zajímavé je, že přední veganský odborník (dle mého názoru) je opačného názoru:

      http://veganhealth.org/b12/int
      https://vitaminb12bereteho.wordpress.com/are_intestinal_bacteria_a_reliable_source_of_b12/

      > Mimochodem kysane zeli je taky slusne nabite lactobacilly, coz jsou producenti B12.

      Omezím se na to, že ocituju email, který jsem panu Strungovi poslal 29. února 2012, snad pan Strunga konečně dodá i relevantní zdroj, který prokáže, že /Lactobacillus/ (ne /Bacillus/) produkuje B12 a že toto B12 je u člověka aktivní:

      „Nenašel jsem informaci o tom, že by bakterie rodu /Lactobacillus/ produkovaly B12. /L. leichmannii/ se používá k měření korrinoidů tím způsobem, že, tak jak to chápu já, bakterie se „krmí“ testovaným vzorkem a měří se, jak rostou, takže se mi nezdá možné, že by B12 *produkovala*. Oproti tomu rod s podobným názvem /Bacillus/ B12 produkuje.

      Co se týče kysaných výrobků obecně, tak jsem našel texty o kimchi (pokrm z různých druhů kysané zeleniny), které tvrdí, že obsahuje B12 (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3062981/ a http://www.koreamed.org/SearchBasic.php?RID=0124KJN/2008.41.5.439&DT=1), bohužel u obou k testu použili /Lactobacillus delbruecki/, což je nový název pro /L. leichmannii/, která není specifická pro (aktivní) B12. Předpokládám, že kysané zelí na tom bude podobně.“

      Ostatně, pokud se nepletu a něco se nezměnilo, pan Strunga není vegan, a tedy – oproti nám ostatním – nic neriskuje…

      Reply
      • 2.2.2013 at 19.54
        Permalink

        Já se k tomuhle názoru musím opakovaně přihlásit, jak už jsem někde napsala, moji kamarádi vegani, co vitamín B12 nesuplementovali si tím přivodili celou řadu nepříjemností. Trpěli několika zdravotními obtížemi (hlavně s trávením a psychické problémy) a přitom byli od pohledu silní a fyzicky zdatní, takže nemůže být řeč o nějaké podvýživě z „rohlíkové“ diety. Třeba se jednoho dne ukáže nějaký přirozený dostupný veganský zdroj vitamínu B12, ale v současnosti to vypadá, že ten zdroj není nebo ho neznáme. Jinak stačí zadat do goolu potřebná spojení v angličtině a člověk si sám může dohledat, že nedostatek B12 u veganů, kteří nesuplementovali je poměrně častý jev.

        Reply

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>