Protizánětlivé potraviny
Zánět je reakcí organismu na poškození. Pokud vás záněty trápí, vězte, že v boji proti zánětům nám pomáhá i jídlo: celozrnné potraviny, jídlo s vysokým obsahem omega-3 kyselin a antioxidantů. Konkrétně doporučit se dají například:
- Bobulovité plody
Jahody, maliny, rybíz, borůvky a další bobule mají vysoký obsah antioxidantů a fytochemikálií jako je antokyan, který chrání tkáně před poškozením a zabraňuje zánětům.
- Zázvor
Zázvor obsahuje gingerol, silná antioxidant, který pomáhá omezovat záněty.
- Kapusta
Tmavě zelené listy kapusty pomáhají zrychlit buněčnou regeneraci. Kapusta je také velmi dobrým zdrojem vitaminu K, o kterém je známo, že pomáhá regulovat zánětlivé procesy.
- Omega-3 mastné kyseliny
Konzumace omega 3 mastných kyselin potlačuje tvorbu zánětů v těle. Výbornými zdroji omega 3 jsou lněná semínka, dýňová semínka, konopná semínka a vlašské a makadamiové ořechy.
- Papriky
Zásobárna širokého spektra antioxidantů a k tomu vitaminu C, E a flavonoidů.
- Špenát
Špenát obsahuje spoustu různých flavonoidů, které fungují jako protizánětoví bojovníci. Obsahuje také množství antioxidantů, včetně vitaminu C, E, beta-karotenu a magnesia.
- Višně
Perfektní do jídla po cvičení. Obsahuje antokyany, které zabraňují vznik zánětu a brání poškození svalů.
- Kurkuma
Známé koření indické kuchyně pomáhá omezit bolest svalů a kloubů.