Z vychrtlého všežravce veganským kulturistickým šampionem
Robert Cheeke se narodil v roce 1980 v USA. Vyrůstal na farmě, kde si vypěstoval blízký vztah ke zvířatům, a v 15 letech se stal veganem. Zapojil se do různých aktivit na propagaci veganství (mimo jiné do místní pobočky Food not bombs), ve svých 19 letech se začal věnovat silovému tréninku a bodybuildingu. Svých svalů neúnavně využívá k propagaci veganské stravy, napsal několik knih o veganství a bodybuildingu a vede webovou stránku www.veganbodybuilding.com. V prosinci oslavil začátek dvacátého roku na rostlinné stravě.
Své sportovní začátky popisuje Robert takto: „V rámci střední školy jsem dělal 5 sportů: fotbal, přespolní běh, zápas, basketball a track & field. K tomu jsem sám dělal další sporty, jako skateboarding, tenis a tanec. Na vysoké jsem se rozhodl soustředit se na dálkové přespolní běhy. V roce 1999 jsem běhal za univerzitu a bylo to super, ale v hlavě i srdci jsem vždycky chtěl být svalovec. Přestal jsem běhat a začal zvedat železa.“
V roce 2000 se Robert stal závodním bodybuilderem. O pět let později si připsal první velký úspěch, když vyhrál titul Mezinárodní asociace naturálního bodybuildingu (INBA) Northwestern USA Natural Bodybuilding Overall Novice Champion. V roce 2009 vyhrál ve své třídě Northwestern USA Natural Bodybuilding Championships.
A jak se stal v polovině devadesátých letech kluk z amerického venkova veganem? „Vyrostl jsem na farmě a díky tomu jsem na hospodářská zvířata začal nahlížet se stejným respektem a porozuměním, jako nahlížíme na kočky a psy. Díky tomuto pohledu a tomu, že jsem k nim měl velmi blízko protože jsem je vychovával od mláďat, se mi zdálo na místě přestat mé zvířecí přátele jíst. Nechtěl jsem se už dál podílet na krutosti ke zvířatům a jejich utrpení, tak jsem se stal veganem,“ vysvětluje Robert.
Dnes Robert většinu času stráví na cestách, kde přednáší o výhodách veganské stravy a boří mýty o tom, že na veganské stravě nelze vybudovat svalovou hmotu. Napsal knihu Vegan Bodybuilding & Fitness a podílel se na propagaci filmu Forks Over Knives (Raději vidličky, než nože).
Vedle čerstvého ovoce, zejména borůvek, které označuje za své nejoblíbenější jídlo, nedá Robert dopustit na burrito: „Jím ho skoro každý den. Dělá se z několika mých nejoblíbenějších surovin jako rýže, fazole a avokádo. Dohromady jde o jídlo plné kalorií, bílkovin a samozřejmě je velmi chutné a syté. Sladké a klasické brambory, quinoa, kapusta a artyčoky jsou moje nejoblíbenější suroviny. K večeři miluju thajská a indická jídla.“
Robert Cheeke se na veganské stravě stal z malého hubeného 55kg kluka 88kg kulturistickým šampionem. Jeho webová stránka má přes 5 000 členů a ve své propagační činnost nějak nepolevuje. Právě v těchto dnech mu vyšla nová kniha, Shred It!, manuál jak nabrat svaly a pálit tuky na rostlinné stravě. Poměrně slušná inspirace, nemyslíte?