Rise by Ignorance

Na jisté fitness stránce se objevil „nezaujatý“ článek o veganství s výzvou ke konstruktivní kritice. Zvedl jsem tedy rukavici, na článek jsem zareagoval a bod po bodu jsem jej za pomoci argumentů a odkazů na studie vyvrátil. Autor, zahnaný argumenty do defenzívy, mi neurčitě odpověděl s odkazem na „stovky studií,“ zmínit nebyl schopen ani jedinou. Nakonec, když mé příspěvky měli více likes než jeho článek, je raději smazal a mě zablokoval… Myslím, že o znalostech a kvalitách autora to vypovídá víc než dostatečně. Je smutné, že se do role trenéra pasuje někdo, jehož znalosti jsou na úrovni osmdesátých let a moderní věda ho míjí na kilometry…

Mou kompletní smazanou argumentaci najdete zde:

Škoda, že článek není nějak ozdrojován. Obsahuje totiž celou řadu dávno vyvrácených mýtů a velmi zastaralých informací.

Vezmu to od konce:

Ad 9) “Problémy se spalováním tuků a s ukládáním vysoce rezistentní tukové tkáně”
Autor zde tvrdí, že veganská skladba stravy (zejména v podobě ovse, fazolí a sóji (včetně fermentované)) je bohatým zdrojem phytoestrogenů, které přispívají k estrogenové dominanci, spojené s odolností na spalování tuků, ale i řadou onemocnění.
Phytoestrogeny a estrogenová dominance je dávno vyvrácený nesmysl. Ve skutečnosti to je tak, že fytoestrogeny jsou čistě rostlinnou podobou hormonů, a na lidi nemají účinky hormonů lidských (1, 2). Sója dokonce opravdový ženský hormon estrogen (obsažený v mase ve vysoké míře) blokuje (3). Muži, kteří jedí maso a vyhýbají se sóje, mají v porovnání s muži konzumujícími pravidelně soju nižší hladinu testosteronu a vyšší hladinu estrogenu.
1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20378106
2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19524224
3) www.sciencedaily.com/releases/2006/01/060115154340.htm

Ad 8) “Větší náchylnost k autoimunitním a zánětlivým onemocněním”
Zde autor tvrdí, že vegané v důsledku stravy bohaté na antinutrienty, nedostatku imunofaktorů z živočišného proteinu, nedostatku omega 3 z masa a živočišných produktů a snížené detoxikace, je imunitní systém na jedné straně nadměrné zatěžován a na druhé je jeho kapacita snižována.
Potraviny, tvořící největší část veganského jídelníčku, jsou však přirozeně zásadotvorné (a celá řada z nich přímo proti-zánětlivá) a bohaté na chlorofyl, který pomáhá odstraňovat toxiny. Živočišné potraviny jsou naopak zpravidla kyselinotvorné. Zásadité prostředí je anti-zánětlivé a detoxikace (jakkoliv je to problematický a nevědecký termín) je tak u veganů na mnohem vyšší úrovni.

Ad 7) “Větší náchylnost k autoimunitním a zánětlivým onemocněním”
Jádrem autorova tvrzení je, že ve veganské stravě se nevyskytují esenciální polynenasycené kyseliny z rodiny omega 3, konkrétně kyselina eikosapentaenová (EPA) a dokosahexaenová. (DHA). Rostlinné zdroje obsahují pouze omega 3 kyselinu alfa lipoovou (ALA), která jako taková je pro tělo nevyužitelná a v těle je přeměňována právě na EPA a DHA, přičemž jde o přeměnu ztrátovou.
Jistěže konverze ALA na EPA a DHA je vysoce ztrátová… Což ničemu nevadí. Ve veganské stravě je vyšší podíl ALA (v jedné čajové lžičce lněných semínek je cca 5-6 mg ALA), takže i kdybychom se bavili o jednoprocentní konverzi, je potřeba těla bohatě pokryta.

Ad 6) “Snížená produkce neurotransmiterů”
Zde autor tvrdí, že veganská strava neobsahuje dostatek komplexních bílkovin, které jsou nezbytné také pro adekvátní syntézu hormonů, kterým se říká neurotransmitery, a které do značné míry ovlivňují naše prožívání a chování. Vegané prý mají větší zájem o filozofii a thai chi než o práci ve vrcholovém byznyse a maximální výkon v tréninku.
Zde jde o naprosto nepodložený výrok, Ukažte mi studii, která toto u veganů někde zjistila… Já takovou neznám a autor taky ne. Vegany najdete ve všech vrcholových sportovních odvětvích včetně silových sportů (namátkou příklady třeba zde nebo zde) stejně tak jako ve vrcholovém byznyse.

Ad 5) “Komprimovaná funkce imunitního systému”
Autor zde tvrdí, že pravidelný příjem některých antinutrientů, přítomných zejména v pšenici, ječmeni, žitu, ovsu a kukuřici, provokuje náš imunitní systém a může vést k tvorbě potravinových a enviromentálních intolerancí i vážných onemocnění.
Opět jde o nepodložený výrok.. NĚKTERÉ antinutrienty.. MŮŽE vést.. S tím nejde než souhlasit. Ale nemá to nic společného s veganskou stravou. Respektive autora opět vyzývám – doložte toto tvrzení nějakou studií dokazující, že vegané mají slabší imunitní systém. Žádná taková neexistuje, je to totiž tvrzení vycucané z prstu. Díky vyššímu podílu ovoce a zeleniny ve stravě jsou vegané zpravidla mnohem méně nemocní, než bývá běžné.

Ad 4) “Nedostatečná detoxikace”
Zde odkážu na bod 8. Veganská strava bývá dokonce i lidmi stravujícími se konvenčně využívána na detoxikaci (opět, jakkoli jde o vědecky nepodloženou záležitost)…

O antinutrientech, které tvoří základ pro bod 2 (Špatná funkce trávící soustavy v důsledku potravy bohaté na antinutrienty) a 3 (Deficity vitamínů a minerálů), už jsem psal..

Ad 1) “Nedostatek bílkovin pro efektivní přeměnu postavy”
No a nakonec zlatý hřeb, nedostatek bílkovin ve veganské stravě, tentokrát hlavně opět s odkazem na antinutrienty, zřejmě myšleno fytáty. Ty se váží na minerály – např. vápník, železo a zinek – které se pak v organismu obtížněji vstřebávají. Určité množství fytátů je zdraví prospěšné, pomáhá například s prevencí rakoviny, nicméně je jasné, že vyšší jejich příjem tělu škodí a zejména sója (kterou však lze z veganského jídelníčku bez problémů vynechat) je na ně skutečně bohatá. U fytátů opět platí, že zpracováním se jejich obsah snižuje; fermentovaná sója obsahuje jen třetinové množství fytátů. Jejich obsah snižuje i namáčení a propírání (4) a další způsoby zpracování sóji. Při konzumaci tří porcí sojových produktů denně není příjem fytátů tak vysoký, aby způsoboval potíže se vstřebáváním minerálů.
Každopádně, veganská strava obsahuje vedle sóji celou řadu dalších zdrojů bílkovin. Já osobně konzumuji sóju cca 1x za tři dny a není problém ji z jídelníčku vypustit úplně.
4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11075376

Pavel Houdek

Pavel Houdek

Dlouholetý vegan, sportovec, lektor a novinář. Vedle tohoto webu je také zakladatelem Vegan sport clubu (http://sportuj.veganka.cz) a lektorem přednášek o veganství .

3 Komentářů k “Rise by Ignorance

  • 31.10.2016 at 15.21
    Permalink

    Perfektní reakce na článek, díky! Hned jsem věděl, odkud rozebíraný článek pochází :) Bohužel většina lidí v dnešní době neslyší na argumenty a fakta, ale na to, co je trendy a hlavně vypadá cool. Dokud nebudete ukazovat vysekané veganské kulturisty zvedající deset tisíc milionů tun železa na „bicáky“, tak to nebude mít takový účinek. RicePerformance je prostě bullshit, ale je to bohužel „cool“.

    Reply
  • 3.11.2016 at 13.52
    Permalink

    všichni jenom studie studie studie ale spíš by jste se měli naučit, jak s nimi pracovat (kdo je sponzoruje, na kolika lidech byli udělané atd. atd.)..když řekneš, jaký chceš výsledek studie, tak vše přizpůsobím tomu, aby tak dopadla a navíc ani ty dobře provedené studie někdy nebudou lepší než zkušenost

    Reply
  • 4.11.2016 at 12.40
    Permalink

    Super, díky moc Pavle, opět titěrná, ale skvělá, ale především velice přínosná práce! Neboť podobné studie mohou nahlodat i letité vegany a to by bylo vůbec největší tragédií!!!

    Reply

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>