Nová studie: Živočišná bílkovina škodí zdraví

Strava složená z masa, vajíček, mléka a sýrů může mít zdraví škodlivá tak, jako kouření, tvrdí nová kontroverzní studie zkoumající vztah konzumace bílkovin a dlouhověkosti. Založena je na zkoumání 6381 lidí ve věku padesáti let a starších.

Lidé do pětašedesáti let, kteří konzumují vysoké množství živočišných bílkovin, mají čtyřikrát větší pravděpodobnost, že zemřou na rakovinu nebo cukrovku než ten, kdo se tomuto druhu stravy vyhýbá, a dvakrát větší pravděpodobnost úmrtí. Dietologové však varují, že k ověření závěrů je zapotřebí ještě dalších studií.

Škodlivý dopad je téměř úplně anulován, pokud bílkoviny pochází z rostlinných zdrojů, jako jsou fazole či luštěniny. Nicméně, riziko rakoviny bylo u lidí ve středním věku pořád skoro třikrát vyšší u těch, kteří konzumovali stravu s vysokým obsahem bílkovin, než u těch s nízkoproteinovou dietou. Po dosažení věku 65 let je situace obrácená a strava s vysokým obsahem bílkovin naopak před rakovinou chrání.

Doporučení na základě studie je, že lidé by se měli omezit na maximálně 0,8 gramů bílkovin denně na jeden kilogram tělesné váhy  (to je 48 gramů bílkovin na osobu vážící 60 kg a 64 g na osobu vážící 80 kg). Měli by přejít na stravu, kde pouze 9-10% jejich kalorií pochází z bílkovin, které by měly být rostlinné.

Studie upozorňuje i na možnost, že škodlivé důsledky stravy bohaté na bílkoviny mohou být ve skutečnosti způsobeny látkami obsaženými v mase, nikoliv bílkovinami samotnými. I k tomu je zapotřebí dalšího zkoumání.

Výsledek je nicméně jasný: i pokud by se výzkumníci mýlili, pokud se budete jejich radou řídit, můžete své zdraví jenom zlepšit – pozitivní důsledky veganské (rostlinné) stravy jsou pozorovány i v řadě dalších zdravotních oblastí.

Celá studie je zde: http://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131%2814%2900062-X


 
Pavel Houdek

Pavel Houdek

Dlouholetý vegan, sportovec, lektor a novinář. Vedle tohoto webu je také zakladatelem Vegan sport clubu a autorem e-booku Veganství prakticky.

3 Komentářů k “Nová studie: Živočišná bílkovina škodí zdraví

  • 19.12.2016 at 9.55
    Permalink

    Maso je,přátelé,příliš široký pojem.Rozdíl mezi tím chemicky a éčky ošetřeným a „čistým“ je naprosto zásadní.A v tom je také zakopaný pes.Čisté maso bez přísad a škodlivých úprav je naprosto skvělá potravina.

    Reply
    • 26.12.2016 at 14.53
      Permalink

      Máte pro toto tvrzení nějaké podklady? Co si představit u „masa bez přísad a škodlivých úprav“?

      Reply
    • Pavel Houdek
      29.12.2016 at 10.59
      Permalink

      Co se týká výživových hodnot, jistě. Co se týká etické a ekologické stránky věci, je naprostým fiaskem a propadákem.

      Reply

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>