Raw (narozeninový) dort

Narozeniny? Připravte nepečený raw veganský dort:

Suroviny:

Krém:
3/4 hrnku kešu oříšků
kokosové mléko (potřebujeme hlavně kokosový tuk, proto vybíráme to, které při zatřesení plechovkou moc nešplouchá, protože čím víc šplouchá, tím méně kokosového tuku je v plechovce usazeno)
pomeranč

Korpus:
1 hrnek mandlí
cca 100g sušených datlí
kiwi na ozdobu (2ks)

Postup:

V noci před tím, než budeme dělat dort, si namočíme všechny kešu i mandle. Pokud máme tvrdé datle, tak je lepší je také namočit, ale ne na celou noc, ale třeba na půl hodiny do vlažné vody. Ráno oloupeme šlupky z mandlí, což je trochu nudná práce (postup, že mandle přelijeme vařící vodou, aby se šlupka rychle svlékla, nedoporučuji proto, že přes noc se nám v nich začal probouzet proces klíčení a horkou vodou by se tento postup zastavil, pokud jsou mandle bez šlupek, tak je lehčí práce), dáme datle, mandle a hrst kešu oříšků do mixéru a mixujeme, dokud nám nevznikne hmota, které drží při sobě. Nemusí být úplně hladká jako marcipán, myslím, že dort chutná lépe, když jsou mandle i datle na viditelné kousky. Tuto hmotu rovnoměrně natlačíme do dortové formy. Do mixéru nyní dáme kešu a „pevnou“ část s kokosového mléka, přidáme oloupaný a nakrájený menší pomeranč. Mixujeme, dokud nám nevznikne hladká hmota bez hrudek Pokud nám krém nechutná tak, jak je, může dochutit podle. Tuto hmotu nebo krém dáme na na korpus, rozetřeme lžící do rovna a poklademe nakrájenou kiwi a dáme do lednice cca na dvě hodiny ztuhnout.

Receptů na raw dorty je všude spoustu. Základem je mít datle, ořechy (na korpus můžeme použít jakékoliv ořechy, na korpus jedině kešu), kokosové mléko a jakékoli ovoce. Poměr a množství ořechů, datlí a ovoce volíme podle toho, kolik chceme za dort zaplatit, podle toho, co máme doma a jak máme velkou formu. Do krému bych nedávala víc, než jeden kus sladšího ovoce (používám ho na dochucení krému, neboť nejím cukr), ale je dobré dávat si pozor, aby výsledný krém nebyl příliš tekutý, protože by nám pak nemusel dobře tuhnout. Proto ovoce můžete přidávat do mixéru postupně, klidně nejprve jen půlku a podle konzistence a chuti přidat.


 
Pavel Houdek

Pavel Houdek

Dlouholetý vegan, sportovec, lektor a novinář. Vedle tohoto webu je také zakladatelem Vegan sport clubu a autorem e-booku Veganství prakticky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>