Cuketovo-mrkvovo-jablečný koláč
Právě je sézona cuket, jablek a mrkve.. Což takhle dát si koláč? Pečený, ale přitom zdraví, bez mouky a rafinovaného cukru?
Ingredience:
1 hrnek nastrouhané cukety
půl hrnku nastrouhané mrkve
půl hrnku nastrouhaného jablka
hrnek ovesných vloček a hrnek ořechů (já jsem používala kešu, mandle a para, ale můžeme použít i lískové, vlašské,…někdo používá i slunečnicová semínka místo ořechů, ale toho jsem se na sladké použití bála)
půl lžičky jedlé sody
skořice
vanilka
cca pět 7 datlí (namočených cca na půl hodiny do vody, jsou na oslazení a také aby trochu slepily ingredience k sobe)
dvě lžíce vanilkové hrašky (nemusí být)
2 lžíce agávového sirupu
na polevu:
půl bílého tofu
trochu vegan smetany (třeba 50ml)
3 lžíce sojového bílého jogurtu
strouhaný kokos
lžička agávového sirupu
citron
Postup:
V mixéru rozmixujeme ovesné vločky a ořechy, přesypeme do mísy a smícháme se sodou, skořicí, vanilkou. Pak rozmixujeme datle se sirupem (čím víc se nám podaří rozmixovat, tím lépe), hrašku rozmícháme na hustou kašičku a smícháme s datlemi a sirupem, přidáme nastrouhanou zeleninu a ovoce (pokud máte pocit, že vše pustilo hodně šťávy, můžete přebytečnou vodu slít). Pak smícháme vše dohromady a pořádně promícháme a prohněteme. Pokud se nám zdá těsto příliš tekuté, můžeme přidat ještě trochu rozmixovaných vloček. Dáme do vymazané dortové formy nebo do hlubokého plechu a pečeme cca 40 minut.. Během pečení si připravíme polevu. Rozmixujeme tofu se smetanou a jogurtem, ochutíme citronem a sirupem. Na pánvi si opražíme strouhaný kokos se lžičkou sirupu. Po upečení koláč potřeme směsí vzniklé z tofu a smetany a posypeme kokosem. Dáme dojít do vypnuté trouby nebo pečeme ještě cca tři minuty.