Arnold Schwarzenegger vyzývá: nejezte maso

Arnold Schwarzenegger vystoupil na klimatické konferenci v Paříži a vyzval k tomu, aby lidé omezili konzumaci masa. „Každý rok umře [na následky klimatických změn] sedm milionů lidí. To je alarmující; každá vláda má povinnost chránit lidi,“ řekl v projevu.

Dobrým začátkem prý je jíst méně masa. „28% emisí skleníkových plynů je způsobeno masným průmyslem, tak si myslím, že máme prostor pro vylepšení,“ řekl. Na dotaz, zda by kdy tolik vyrostl, kdyby byl vegetariánem, odpověděl: „Naštěstí víme, že bílkoviny můžete získat mnoha různými způsoby. Když jste vegetariáni, můžete je získávat z rostlin. Viděl jsem spousty kulturistů vegetariánů, kteří byli silní a zdraví.

Zdroj: http://www.bbc.co.uk/newsbeat/article/35038053/arnold-schwarzenegger-stop-eating-meat-and-save-the-planet

Pavel Houdek

Pavel Houdek

Dlouholetý vegan, sportovec, lektor a novinář. Vedle tohoto webu je také zakladatelem Vegan sport clubu (http://sportuj.veganka.cz) a lektorem přednášek o veganství .

36 Komentářů k “Arnold Schwarzenegger vyzývá: nejezte maso

  • 8.12.2015 at 15.16
    Permalink

    Vliv lidské činnosti na zemské klima se dosud neprokázal, maso se tedy může jíst nadále.

    I kdyby ano, tak celé zemědělství v ČR (živočišná i rostlinná výroba dohromady) produkuje pouze 6,5 % skleníkových plynů, tedy i kdyby masožrouti v ČR přestali s masem hned dnes, nestalo by se s klimatem vůbec nic.

    Reply
    • 8.12.2015 at 15.42
      Permalink

      Patricie, tady se ale zapocitava i vyrobni proces, nez se vam sunka dostane na talir. Vegan ma prokazatelne o 60% nizsi uhlikovou stopu nez masozravec…a o odlesnovani Amazonie kvuli zivocisne vyrobe jste jiz slysela?

      Reply
      • 8.12.2015 at 20.59
        Permalink

        přesně tak,pořád to sobci budou popírat,omlouvat,zamyslete se nad tím,jednou pochopíte..

        Reply
      • 9.12.2015 at 8.09
        Permalink

        I se započítám zpracovatelského řětezce živočišné výroby včetně případného dovozu krmiv z Jižní Ameriky je produkce „skleníkových“ plynů díky masu oproti jiným oblastem lidského života v ČR nevýznamná. Číslo 28 % je vymyšleno od stolu a neplatí ani v USA.

        Reply
        • 9.12.2015 at 14.43
          Permalink

          Tak žerte dál…dobrou chuť :-)

          Reply
        • 9.12.2015 at 15.59
          Permalink

          Nechapu, proc na stranky veganu prispivaji jedinci, co jsou zastanci jezeni masa.
          Takze vegani ci vegetariani jim nejakym zpusobem vadi.
          Uz jenom to svedci o tom, ze na nich neco neni uplne v poradku.
          Prece jako vegetarian nepujdu psat znechucujici komentare na clanky popisujici jak udelat idealni masovou grilovacku.
          Takze jedinej zaver je, ze mrkvozrouti lesou masozroutum na nervy.
          At uz si za to my mrkvozrouti muzeme sami nejakym moralizovanim nebo kvuli tomu, ze jsme jiny.
          Muj nazor po 50 letech masozroutstvi a 2 letech vegetarianstvi:
          1. Vyroba masa vede k vrazdeni zvirat. Kdo z vas, co jite maso, budete s chuti porazet a porcovat kravu? Vzdyt ta zvirata jsou taky Bozi tvorove, tak na co je furt umele mnozit a zabijet.
          2. Vyroba masa je energeticky nesmyslne narocna
          3. Vyroba masa zabira velke mnozstvi pudy, ktere by se dalo pouzit na rostlinou vyrobu.
          4. Vyroba masa je nesmyslne narocna na spotrebu vody.
          5. Maso je mrtvy zdroj potravy, proste se konzumuje mrtvola
          6. Clovek neni vsezravec, aby musel jist maso
          7. Tim, ze clovek ji maso a podili se na vrazdeni zvirat, ztraci kus tolerance. Jednoduse receno, kdybysme nevrazdili zvirata, tak se ani nebudeme vrazdit mezi sebou.
          8. Kdyz jsem byl maly, jedlo se maso jednou tydne. Ted v prumeru 7x tydne. To je dost razantni zmena, to je asi to, co myslel Arnold.

          Reply
          • 28.9.2016 at 5.02
            Permalink

            To bys koukal kolik veganů chodí nenávistně psát na stránky výrobců mléčných produktů, atd

        • 11.12.2015 at 11.18
          Permalink

          To číslo je o mnoho vyžšie, daj si youtobe cowspiracy (dokumnet) a niečo sa dozvieš, bez toho aby si „mudroval/a od stolu“

          60-70 miliard Prasiat a Kráv ktoré momentálne chováme pre svoje chúťky má obrovský vplyv na atmosféru, každý z tých tvorov vyprodukuje kilogramy fekálií denne a metre3 plynov. Myslíš že metán a všetko to čo obsahujú je prírode prospešné? že to nesteká do oceánov a neničí spodné vody?

          Dozvieš sa že až cca 50% sklenníkových plynov pochádza z masovýroby (z hnoja) a iba 13-15 % z aut.. tak si to porovnaj. To že hodíš flašku do plastov je iba smiešna náplasť na svedomie.

          Taktiež je pravda že 80 precent dažďových pralesov je ničených kôli pestovaniu soje a kukurice ako krmiva pre hospodárske zvieratá, alebo pre pasienky týchto hospodárskych zvierat.
          Palmový tuk je o proti tomu takmer zanedbateľné percento… Ale o mase sa nehovorí, z toho ťaží ekonomika.. Pritom keby sme tú kukuricu jedli my, a neživili zvieratá, stačilo by nám 5% a svet by nemusel hladovať alebo ničiť lesy. Koľko kg krmiva treba minúť aby sme vyrobili kg masa? no 1:1 to nebude ani z ďaleka..

          Ale veď každý je maso, prečo by som ja nemal..
          Veď každý má černocha otroka, prečo by som mal premýšlať inak. Každý udáva židov, prečo by som ja nemal, však že?
          Pokrokové zmýšlanie nieje pre každého. Ale nebyť priekopníkov ktorý sa nebáli ísť proti vačšine by napr nebola rovnoprávnosť pohlaví či zrušené otroctvo..

          Reply
          • 11.12.2015 at 11.38
            Permalink

            opavujem sa, kravy spôsobujú 18% skleníkových plynov

          • 11.12.2015 at 11.43
            Permalink

            vlastne OSN tvrdi 18% ale iná nezávislá štúdia tvrdí 51% a tej verím asi viac

      • 9.12.2015 at 14.35
        Permalink

        O odlesňování Amazonie jsem už slyšel, ale taky o vypalování Indonesie kvůli palmovému oleji…ne kvůli vepřovému sádlu.

        Reply
    • 8.12.2015 at 15.59
      Permalink

      A není to jen o skleníkových plynech Jeden hamburger z masa jsou 4000 litrů pitné vody. Poměr bílkovin získaných z rostlin a z masa je 10-15:1 tedy 1Kg masa znamená nejméně 10 Kg rostlinných bílkovin. Které při přímé konzumaci udělají stejnou službu (vlastně ne, neudělají, nedodají vám cholesterol).

      Reply
      • 9.12.2015 at 8.15
        Permalink

        4000 litrů dešťové vody by tak jako tak odteklo do moře nebo se odpařilo. Není pravda že by se nějak „ušetřila“.

        Reply
        • 9.12.2015 at 8.56
          Permalink

          Něco tak hloupého může říct jen málokdo..

          Reply
    • 8.12.2015 at 17.58
      Permalink

      „Vliv lidské činnosti na zemské klima se dosud neprokázal…“ Kdo seriózní to říká?

      Reply
      • 9.12.2015 at 8.16
        Permalink

        Je to obráceně, nikdo dosud nepodal seriózní důkaz, že by lidská činnost ovlivňovala zemské klima.

        Reply
        • 9.12.2015 at 16.11
          Permalink

          Tak já vám ho podám.
          Představte si banán. Vyroste,odvezou ho sem,dozraje,dovezou ho na krám,koupíte sníte.
          Veškeré udržování půdy,stromů,doprava,lidská práce,jdou tedy defacto přímo za účelem nasytit člověka.

          Ted třeba hovězí maso.
          Obědalávat půdu. Pěstovat plodiny. Starat se o ně. Sklízet je. Převážet je. Krmit s nimi zvíře. Zvíře udržovat alespon v takových podmínkách,aby nechcíplo moc brzy. Dávat zvířeti pít. Mimo to krávy ještě oplodnovat. Zabít zvíře – všude pořád bordel,neuvěřitelná spotřeba vody. Převážet maso. Pak nasytit člověka.
          Půda a prostředky k vypěstování krmiva pro ty nebohá zvířata by se daly mnohem efektivněji využít pro pěstování jídla pro lidi.

          Dneka už naprosté nicotné minimum lidí zvířata pro svou potřebuju samo pěstuje a zabíjí.

          Už chápete jak moc je potřeba energie,času,prostředků k tomu,abyste si dala večer řízek ? Nehledě na to,že,jak už sem podotknul,dneska už není nic jako úsměvná zabijačka prasátka co se mělo v chlívku dobře. Dneska je to nechutný holocaust.

          To platí i pro mléčný průmysl.
          Ani nemluvím o zdravotních dopadech masité stravy.

          Reply
          • 1.1.2016 at 23.08
            Permalink

            Je vidět, že jsi nikdy žádné zvíře na maso nechoval, víš o tom akorát prd, viz: „Půda a prostředky k vypěstování krmiva pro ty nebohá zvířata by se daly mnohem efektivněji využít pro pěstování jídla pro lidi.“ takovou kravinu mohl vyplodit jedině chorý mozek. Navíc to ještě prezentuješ jako ultimátní pravdu. Bohužel většina veganů a vegetariánů nedokáže rozumně obhájit jejich důvody nejíst maso, a bohužel jsou taky hodně slyšet a na lidi kterí neuznávají jejich pravdy jsou vysazení. Ať si každý jí co chce, ale necpěte své pravdy ostatním mimo tu vaši divnou sektu.

    • 8.12.2015 at 19.21
      Permalink

      A vy si myslíte, Patricie, že se u nás jí jen maso vyprodukované českými chovy?
      Sní se tady spousta masa, které je z ciziny, tzn. že k tomu všemu přičteme ještě emise z dopravy…

      Reply
      • 9.12.2015 at 8.20
        Permalink

        Z ČR, Polska a Rakouska. Dovoz masa z oblastí mimo Evropu je zanedbatelná gurmánská exotika.
        Naproti tomu rýže se v ČR nepěstuje vůbec a dováží se odněkud z Thajska a Vietnamu.

        Reply
      • 9.12.2015 at 14.39
        Permalink

        …a taky spousta ovoce a zeleniny které do republiky nikdo nepřinese na zádech, ale samozřejmě dopraví ve stejném kamionu jako maso.

        Reply
  • 8.12.2015 at 19.37
    Permalink

    Tak co vlastně řekl? Nejezte maso, nebo jezte ho méně?

    // Bara: „nez se vam sunka dostane na talir“
    Tak je řeč o mase nebo o masném výrobku (tj šunce)? Nic proti, ale už jsem si kolikrát všimnul argumentů typu „nejezte maso, způsobuje rakovinu“ a ve výsledku původní zdroj nemluví o mase, ale o masných výrobcích, které masa obsahuje málo a naopak jsou nastavovány sojou, moukou atd.

    // GRV:“ při přímé konzumaci udělají stejnou službu (vlastně ne, neudělají, nedodají vám cholesterol).“
    Právě to může být ale problém, jelikož cholesterol je důležitá látka. Ale chápu, že někdo stále věří mýtu, že příjem cholesterolu = špatný.

    // mno-hime: „tzn. že k tomu všemu přičteme ještě emise z dopravy“
    A pak od toho zase odečteme emise z dopravy rostlinných surovin 😀

    Reply
  • 8.12.2015 at 20.17
    Permalink

    Tomasovi: Tak tomu se říká „smlouvání s pravdou“ …

    Reply
    • 8.12.2015 at 21.48
      Permalink

      Ne tomu se rika zdravy rozum. Ano prestanme vsichni jist maso a pulka lidi umre hlady. Alespon se ulevi klimatu a mozna se ochladi 😀

      Reply
  • 8.12.2015 at 21.11
    Permalink

    Tak za skleníkové plyny mohou především plyny vznikající při trávení a výkaly. Tedy když nebudem ty krávy jíst, tak těch krav logicky bude vic ne ? 😀
    No a položme se na otázku…… Kolik plynů takto vyprodukuje člověk? Pojdme, zničme tedy pár lidí kvuli klimatu.
    Boooože to je zase téma od idiotu.

    Reply
    • 11.12.2015 at 11.29
      Permalink

      To je čo za hlúpu myšlienku?
      Máš v pláne iba trieskať pubertálne hlúposti radšej ako sa naozaj zamyslieť?
      Keď nebudeš kravy jesť, nebude dopit a nebudú ich toľko umelo množiť. Myslíš že na svete by bolo 50 Miliard kráv keby neješ syr a nepiješ mlieko, neješ hovadzie? Kto by ich kŕmil? na koho náklady?

      Tuposť vládne svetom.

      Reply
    • 9.12.2015 at 14.45
      Permalink

      Ano podívejte se taky na divoké prase a na medvěda, ti jsou proti býkovi a gorile úplní chudáčci bez svalů a energie 😀

      Reply
  • 9.12.2015 at 11.05
    Permalink

    Něco na tom bude. Podívejte se na gorilu a nebo na býka – svaly jim rozhodně nechybí. O omezení konzumace masa se píše i v knížkách zaměřených na dosahování trvalého zdraví a dlouhověkosti, např. Jak se dožít 120 let podle Bragga a nebo Pět tibeťanů (Peter Kelder) na str. 51.

    Reply
  • 9.12.2015 at 13.37
    Permalink

    Nebylo by napřed přínosem zpracovat komplexní vědeckou zprávu v číslech o všech možných faktorech a vlivech?
    Například víme, že na Zemi byla Doba ledová, ale planeta se oteplila i bez lidského zásahu jako kácení pralesů a podobně Známe staré mapy, kde je pevnina Grónska zelenou barvou (tedy bez ledu a sněhu). Víme, že slunce vysílá v různých složitých cyklech více, či méně energie, která dopadá na Zemi.

    Nebylo by přínosem zvážit i další vlivy, prozkoumat je a teprve potom udělat závěr a rozhodnutí?

    Reply
  • 9.12.2015 at 15.57
    Permalink

    Myslím že je bez debat,že za 10 let bude lidstvo v tomhle o obrovský kus dál.
    DÍKY za lidi jako je Vegan Gains, John Venus, Cory McCarthy, a další youtubeři. Má to obrovskej vliv a potenciál,co se šíření informací týče.
    I Hodgetwins už jsou vegetariáni.
    Vegan trhající světový rekordy (Patrik Baboumian)…

    Ono to přijde

    Reply
  • 11.12.2015 at 12.01
    Permalink

    az na to, ze Arnold nikdy nerekl „nejezte maso“, ale „jezte mene masa“. V tom je podstatny rozdil, tak zas neklamte lidi smyslenym titulkem.

    Reply
  • 12.5.2016 at 13.50
    Permalink

    A víte, že pro některé lidi je veganství nepřijatelné, protože mají zdravotní problémy. Už pravěcí lidé lovili zvířata . Podle posledních studií je sádlo a máslo, tedy živočišné tuky daleko zdravější než oleje z olejnin.

    Reply
    • Pavel Houdek
      23.5.2016 at 11.09
      Permalink

      Pro 99% lidí je veganství div ne spása, protože mají zdravotní problémy s přemíry konzumace masa a živočišných potravin.. Tzv. „civilizační nemoci,“ jejichž příčinou je nezřídka právě nezřízená konzumace masa, jsou nejčastější příčinou úmrtí vůbec…

      Reply

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>