15 000 vědců nabádá lidstvo k omezení živočišných potravin

O dopise s titulem Varování lidstvu, otištěném v časopise Bioscience a podepsaném více než 15 000 vědci z více než 184 zemí, sdruženými v Odboru znepokojených vědců (Union of Concerned Scientists), referovala i česká média. Psala, že podle Odboru musí lidé změnit svou individuální spotřebu a chování, a to brzy, pokud nemá dojít ke globální katastrofě. Co už jsme se médiích nedočetli je, že ve své zprávě kromě nabádání ke snížení využívání fosilních paliv a omezení míry reprodukce, naléhají na veřejnost, aby se lidé v podstatě stali vegany.

Vědci vydali podobné varování před 25 lety, v kterém uvádějí, jak individuální rychlá spotřeba a reprodukce, může vést k mrtvým zónám v oceánech, ničení ozónové vrstvy, ztrátám lesního porostu, úbytku mořského života a ztrátě biodiverzity. Zatímco obsah varování zůstává stejný, jeho důraz je tentokrát trochu větší, protože dopady na životní prostředí se značně zhoršily. Stanovisko Odboru je jasné. Zatímco se lidé často zaměřují na emise aut a dalších vozidel, chov zvířat je tou největší hrozbou, protože produkuje více skleníkových plynů než všechna auta, letadla a jiné formy dopravy dohromady.

Zatímco obsah varování zůstává stejný, jeho důraz je tentokrát trochu větší, protože dopady na životní prostředí se značně zhoršily. Stanovisko Odboru je jasné. Zatímco se lidé často zaměřují na emise aut a dalších vozidel, chov zvířat je tou největší hrozbou, protože produkuje více skleníkových plynů než všechna auta, letadla a jiné formy dopravy dohromady.

Jakby to nebylo dost špatné, Agentura Spojených národů pro potraviny a zemědělství oznámila, že emise oxidu uhličitého produkovaného chovem zvířat přispívají zhruba 15 procenty k celkovým emisím vyvolaných lidskou činností. Největšími viníky, pokud se jedná o emise oxidu uhličitého, jsou hovězí a mléko.

Aliance doporučuje lidem vyhýbat se všem živočišným výrobkům. To by mohlo snížit uhlíkovou stopu o polovinu a šetřit další zdroje – na vyprodukování kilogramu hovězího je potřeba o 13 procent více fosilních paliv a patnáctkrát víc vody než na kilogram sóji.


 
Pavel Houdek

Pavel Houdek

Dlouholetý vegan, sportovec, lektor a novinář. Vedle tohoto webu je také zakladatelem Vegan sport clubu a autorem e-booku Veganství prakticky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>