Seitan

Ingredience:

1 kg hladké mouky, 500 ml vody

Výroba seitanu je hodně jednoduchá a levná věc. 1kg hladké mouky promícháme s 1/2 l vody a uhněteme těsto. Necháme asi půl hodiny odstát, následně rozdělíme na dvě časti. Vezmeme větší hrnec, větší sítko (tak aby se tam vlezla půlka toho těsta) a napustíme hrnec vlažnou vodou. Pereme těsto tak dlouho, než je voda úplně bílá, poté vylejeme a napustíme znova. Tak to dělám asi 5x (než je voda čirá). Následně udělám druhou půlku těsta a základ na seitam mám hotový.
Už v této podobně z něj můžeme připravovat jídlo (napíšu v dalším receptu) nebo ho uvaříme jako knedlík a to tak, že si seitan rozdělím na 3 kusy a vložím do osolené vařící vody. Můžeme do vařící vody přidat kořenovou zeleninu a udělat vývar. Po uvaření dostaneme seitan podobný tomu,co se prodává ve zdravce, jen s tím rozdílem, že ve zdravce dáme za seitam cca 40 kč a my si uděláme 3x tolik za cenu mouky a energie.

Související příspěvky:

seitan knedlo zelo – videorecept (obsahuje i video-návod na výrobu seitanu)


 

Jeden komentář k “Seitan

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>