Seitan
Ingredience:
1 kg hladké mouky, 500 ml vody
Výroba seitanu je hodně jednoduchá a levná věc. 1kg hladké mouky promícháme s 1/2 l vody a uhněteme těsto. Necháme asi půl hodiny odstát, následně rozdělíme na dvě časti. Vezmeme větší hrnec, větší sítko (tak aby se tam vlezla půlka toho těsta) a napustíme hrnec vlažnou vodou. Pereme těsto tak dlouho, než je voda úplně bílá, poté vylejeme a napustíme znova. Tak to dělám asi 5x (než je voda čirá). Následně udělám druhou půlku těsta a základ na seitam mám hotový.
Už v této podobně z něj můžeme připravovat jídlo (napíšu v dalším receptu) nebo ho uvaříme jako knedlík a to tak, že si seitan rozdělím na 3 kusy a vložím do osolené vařící vody. Můžeme do vařící vody přidat kořenovou zeleninu a udělat vývar. Po uvaření dostaneme seitan podobný tomu,co se prodává ve zdravce, jen s tím rozdílem, že ve zdravce dáme za seitam cca 40 kč a my si uděláme 3x tolik za cenu mouky a energie.
Související příspěvky:
seitan knedlo zelo – videorecept (obsahuje i video-návod na výrobu seitanu)
Pingback: veganka.cz