Přednášková činnost

Vedle provozu informačního portálu věnovanému rostlinné stravě veganka.cz se na propagaci a osvětě ohledně veganství podílím i přednáškovou činností.

Vystupuji na nejrůznějších místech a akcích, od škol přes nejrůznější kulturní a společenské festivaly po kluby. Nejčastější formát přednášky je 60 minut včetně diskuse, při samostatném vystupování pak 75-90 minut včetně diskuse.

Pokud máte zájem uspořádat přednášku z oblasti veganství, neváhejte mě kontaktovat na e-mailu vegan(a)veganka.cz nebo facebooku. Domluvit lze přednášku na nejrůznější téma, nicméně níže najdete anotaci na dvě „typizované,“ osvědčené přednášky, se kterými vystupuji nejčastěji:

15 let na veganské stravě

Na přednášce se dělím o klíčové zkušenosti, které jsem nasbíral za patnáct let na veganské stravě, a pokusím se povzbudit ty, co o veganské stravě uvažují.

V úvodní části si představíme veganství a důvody, proč se pro tento způsob stravování rozhodnout. Ve druhém bloku zazní rady, jak na udržitelný přechod na rostlinnou stravu. Následují konkrétní praktické rady, tipy a triky pro každodenní fungování. V neposlední řadě se dostane i na mýty, které jsou s veganstvím spojeny.

Po patnácti letech na rostlinné stravě jsem živým důkazem toho, že tento způsob stravování je zcela plnohodnotný a nehrozí při něm žádné zdravotní komplikace. Jsem totiž zcela zdráv, což mám doloženo i výsledky kompletního zdravotního vyšetření. Po celou dobu svého veganství aktivně sportuji, jedno období trvající asi rok jsem byl i v třífázovém sportovním tréninku. Vše na veganské stravě bez umělých suplementů, pouze s přírodními doplňky stravy.

Nízkorozpočtové veganství

Na přednášce se snažím ukázat, že veganství nemusí být drahé, ba dokonce, že může mít pozitivní vliv nejen na zvířata, planetu a zdraví, ale i vaši peněženku.

V první části přednášky si představíme způsoby, jakými získávat potraviny levně nebo zdarma (dumpster-diving, městské sběračství, pirátské zahradničení, komunitní zahrady, potravinové družstvo atd.), jaké kvalitní suroviny jsou v obchodech k dostání za nízký peníz a co si z nich lze připravit, a konečně na postupy, jak na jídle ušetřit bez kompromisů se zdravím (domácí výroba polotovarů, vaření ve velkém, zamrazování atd.).

Ve druhé, diskusní části bude prostor na debatu a vzájemnou výměnu zkušeností a tipů s konkrétními postupy, levnými recepty, návody, místy kde získat potraviny atd. Budu rád, když ve druhé části přispějete svou troškou do debaty, ale není to podmínkou; můžete pochopitelně jen poslouchat a nechat inspirovat.

Přednášky vede Pavel Houdek – aktivista, lektor, sportovec a zahrádkář a bezmála 15 let vegan.

2 Komentářů k “Přednášková činnost

  • 5.3.2016 at 15.17
    Permalink

    Ahoj Pavle, díky za normální přednášku. Mé heslo je nic neočekávej, nebudeš zklamán. Bylo slyšet, že to máš vychytaný a cením si tvé discilplinovanosti a vytrvalosti. Přeji ti pevné zdraví, veselou mysl, radost ze života, spokojenost , at´se ti daří, at´udržíme svěrače, myšlenku a nezblázníme se! Carpe diem! S pozdravem a přáním všeho dobrého Zdeńka

    Reply

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>