22 otázek a odpovědí o vitamínu B12

Jano Kupec ve spolupráci s dalšími dlouholetými vegany, včetně členů našeho kolektivu, sestavil velmi praktický seznam často kladených otázek a odpovědí týkající se veganství a vitaminu B12.

Základní informace

1) Co je vitamin B12?

Je to vitamin, který se podílí hlavně na krvetvorbě a fungování nervového systému.
Jelikož se tento vitamin nevyskytuje v rostlinných zdrojích, zasluhuje si zvláštní pozornost u lidí, kteří se stravují vegansky nebo převážně vegansky.

2) Odkud může člověk B12 získat?

Nejlepším zdrojem B12 pro člověka jsou živočišné potraviny (maso, játra, mléko, sýry, atd.) a potravinové doplňky.
B12 nedokážou produkovat ani rostliny ani živočichové; produkují ho různé druhy bakterií, žijící například v travicí soustavě živočichů nebo půdě, odkud se dostává do těl zvířat. Dostává se takhle i na povrch rostlin, do vody, vyskytuje se i jako produkt fermentačních procesů. Tyto zdroje jsou však pro člověka nespolehlivé, zvláště pak při dnešních hygienických standardech (mytí potravin, dezinfekce vody). Dalším spolehlivým zdrojem B12 jsou pak umělé potravinové doplňky a uměle obohacené potraviny.

3) Produkují bakterie vitamin b12 v lidských střevech?

Produkují. Bohužel ne v části, kde by se B12 následně mohl vstřebat do krve, resp. není produkován/vstřebáván v potřebném množství.

4) Existují jiné veganské zdroje B12 než potravinové doplňky a obohacené potraviny?

Ne.
Různé alternativy (viz 22 a dál) neustále zkouší mnoho lidí s konzistentně nízkou úspěšností.
Nicméně, pokud jsi dospělý člověk a nejsi kojící nebo těhotná žena a neplánuješ otěhotnět, můžeš zkusit na sobě ověřit potenciální alternativní zdroj B12. V takovém případě je rozumné, kvůli vlastnímu zdraví, nechat si stav vitaminu B12 každoročně, respektive když se objeví potíže (viz 5), zkontrolovat (viz 6). Pokud se objeví zvýšená hladina homocysteinu nebo kyseliny metylmalonové (důsledek nedostatku B12), je potřeba B12 doplnit ze spolehlivého zdroje. V případě, že šlo o nedostatek B12 a suplementací potíže vymizely, poděl se o své zkušenosti s dalšími vegany.
Pokud plánuješ otěhotnět, jsi těhotná, nebo kojíš, neriskuj to. Takové konání by bylo jednoduše neomluvitelné.

5) Jak se nedostatek B12 projevuje?

Nejčastější projevy jsou neurologické potíže jako úzkost, deprese, brnění v končetinách, dále pak únava, slabost.
Při dlouhotrvajícím nedostatku nastává vážné a nevratné poškození nervového systému, kardiovaskulárního systému, až smrt.

6) Jak jde nedostatek B12 spolehlivě diagnostikovat?

Pomocí měření holotranskobalaminu a homocysteinu v krvi.
Množství zásob B12 jde určit z krve pomocí měření koncentrace holotranskobalaminu (transportní globulární bílkovina, která přenáší molekuly B12). Přímým důsledkem a tedy i indikátorem nedostatku B12 je také vysoká hladina homocysteinu v krvi. Dalším indikátorem je zvýšená hladina kyseliny metylmalonové (MMA).
Pozor, pouhé měření samotného vitaminu B12 v krvi (běžný test) nestačí ke spolehlivé diagnóze nedostatku B12! Požádejte lékaře o test holotranskobalaminu a homocysteinu.

7) Jaký je výskyt nedostatku B12 v populaci?

U veganů 73%, u vegetariánů 24%, u všežravců 1.7%.
Z toho úplné vyčerpání B12 u veganů 21%, vegetariánů 17%, všežravců 1.3%. Taková procenta dostanete, když vyberete náhodně skupinu veganů, vegetariánů a všežravců. Kdybychom vybrali jen nesuplementující vegany, výsledek by byl mnohem horší. Tohle jsou údaje z EPIC-Oxford studie zpracované v roce 2010, ve které byli sledováni britští muži. Další studie ukazují podobné výsledky a existuje zde vzrůstající trend nedostatku B12.
KoncentraceB12

8) Doplňovat (suplemenovat) nebo ne?

Suplementování určitě velmi doporučujeme.
Jediným spolehlivým veganským zdrojem vitaminu B12 jsou potravinové doplňky (suplementy) a obohacené (fortifikované) potraviny. Suplementace je proto doporučována všemi veganskými dietology i samotnou Vegan Society a hlavně dlouholetými vegany, kteří si vyzkoušeli nedostatek B12 na vlastní kůži.

9) Kde koupím veganský vitamin B12? Kolik stojí?

V každé lékárně za cca 100 Kč koupíš 100 tablet.
B12 ve formě kyanokobalaminu je běžně dostupný v lékárnách. Například B12 100 µg od Nature’s Bounty 100 tablet stojí cca 100 Kč. Další možností je multivitamin VEG1 vyráběný pro Vegan Society. Obsahuje kromě 10 µg B12 například i vitamin D, jód a selen. Koupíš ho na internetu nebo v prodejnách zdravé výživy a 90 tablet stojí kolem 260 Kč.

10) Které potraviny jsou obohacené (fortifikované) B12?

Různé rostlinné nápoje, dezerty, margaríny, rostlinné sýry, sportovní energetické a iontové nápoje atd.
V případě, že se spoléháš na obohacené potraviny, je potřeba sledovat obsah B12 na etiketách a hlídat si doporučenou denní dávku. Oproti tomuto způsobu je suplementace jednodušší.

11) Když doplňky, tak kyanokobalamin nebo metylkobalamin?

Z hlediska využití člověkem nebyly zjištěny výhody jednoho oproti druhému.
Výroba kyanokobalaminu je levná a výsledný produkt je trvanlivý. Metylkobalamin je přírodní forma vitaminu B12, ve srovnání s kyanokobalaminem jsou ale náklady na jeho výrobu vyšší a výsledný produkt je méně trvanlivý. Kromě kratší trvanlivosti se taky hůř vstřebává, takže doporučená denní dávka je v jeho případě vyšší než u kyanokobalaminu.

12) Kolik B12 doplňovat?

Doporučuje se 10 až 100 µg (mikrogramu) kyanokobalaminu denně nebo 2000 µg jednou za týden.
Tabletky rozkousej a nech v ústech rozpustit. Potřebnou denní dávku lze získat i například snězením přibližně 1 µg B12 v obohacených potravinách ráno, v poledne a večer. Doporučená denní dávka vitaminu B12 je sice jen 2,4 µg, platí však, že čím vyšší dávku tohoto vitaminu sníš najednou (v tabletce), tím menší část se z ní vstřebá. Proto ten rozdíl v dávkování při několikadenní malé dávce a jednou velkou týdenní dávkou.
Toto doporučení pokrývá potřebu velké většiny veganů. Ve výjimečných případech je potřeba zvolit jiné podání B12. Víc se dočteš v odkazech na konci dokumentu.

Pochybnosti

13) Lze vůbec průmyslově vyrábět veganský B12?

Ano.
B12 produkují bakterie, průmyslově ho jde tedy vyrábět kultivací těchto bakterií. Pak už záleží jenom na konkrétním technologickém postupu a ingrediencích výsledního produktu. Samotný B12 je ale vždy veganský.

14) Kyanokobalamin obsahuje kyanid???

Ano. Kyanokobalamin se v těle metabolizuje na metylkobalamin a pozůstatkem tohoto procesu je kyanid. Je to ale bezvýznamné množství – menší než například ve lžičce lněného semínka.

15) Neberu B12 a jsem vegan už X měsíců/let a nemám pocit, že by mi něco chybělo. Jak je to možné?

Pravděpodobně máš pořád dostatečné zásoby B12 z předchozího neveganského stravování. Vitamin B12 se ukládá v játrech, odkud se postupně uvolňuje. Tyto zásoby vydrží i několik let, výjimečně i víc než 10 let. Je taky možné, že pravidelně nevědomky jíš některé obohacené produkty. Taky je možné, i když velmi nepravděpodobné, že máš nějaký alternativní zdroj (v takovém případě bychom o tom chtěli vědět ;). Každopádně, pokud nadále plánuješ zůstat u nesuplementování, doporučujeme si nechat aspoň jednou za rok stav B12 v krvi zkontrolovat (viz 4 a 6).

16) I masojedlíci mívají nedostatek B12, proč by to měli vegani řešit nějak víc? Mám známou, která jí maso. Navzdory tomu má nedostatek B12. Jak je to možné?

U masojedlíků je výskyt nedostatku B12 zcela výjimečný, často kvůli malabsorbci (poruše vstřebávání). U veganů je výskyt nedostatku naopak běžný. Viz 7.

17) Jak můžu věřit výzkumům a statistikám poukazujícím na nedostatek B12?

Jsou jich desítky až stovky a jejich závěry jsou souhlasné. Mnoho studií ani nebylo původně zaměřených konkrétně na B12. Byly to jednoduše výzkumy, v rámci kterých byly sledovány náhodně vybrané skupiny lidí a ve kterých byl jeden ze sledovaných údajů hladina B12 a/nebo holotranskobalaminu, homcysteinu nebo MMA. Teprve po sesbírání a uvolnění těchto údajů někoho napadlo se podívat na B12 specificky ve skupinách podle typu stravovaní. A tak získali tyto údaje. Jiný výzkum měl zase za cíl zjistit, nakolik je holotranskobalamin spolehlivým indikátorem nedostatku B12. Opět provedli měření na náhodném vzorku veganů, vegetariánů a všežravců a výsledek byl znovu podobný výsledkům předešlých výzkumů. V těchto statistikách není prakticky žádná kontroverze.

Pokud chceš navzdory tomu vyzkoušet alternativní cestu, viz 4.

18) Je brát B12 přirozené? Je přirozené být vegan, když se pak člověk musí cpát umělou B12kou? Proč se stáváte vegany? Abyste jedli z lékárny? Je toto návrat k přírodě, či zdraví, či etice?

Přirozené nerovná se automaticky dobré, a naopak. Viz „naturalistický omyl“ http://cs.wikipedia.org/wiki/Naturalistick%C3%BD_omyl
Většina lidské kultury je synonymem nepřirozenosti. Přemísťovat se na větší vzdálenosti dopravními prostředky, nebo používat internet, je zcela nepřirozené – je to špatné? Žít ve vytápěném obydlí je nepřirozené – je to špatné? Zpevnit zlomeninu dlahou, aby se mohla snadněji vyléčit, je nepřirozené – je to špatné? Vyrobit hudební nástroj a hrát na něm je nepřirozené – je to špatné? Psát a číst je nepřirozené – je to špatné? Nosit brýle, oblečení, mít monogamní vztah… takhle by šlo pokračovat do nekonečna. Brát B12 v tabletách kvůli zabezpečení spolehlivého příjmu tohoto vitaminu, který je na čistě rostlinné potravě velmi obtížné až nemožné zabezpečit, je nepřirozené. Jestli to ale pomůže zabránit utrpení a ušetřit přírodní zdroje, stěží to lze považovat za špatné.
Součástí potravy člověka byla historicky vždy aspoň částečně živočišná složka (hmyz, červi, drobní živočichové). Taky podmínky, v jakých lidé žijí, se radikálně změnily (např. vyšší hygiena). Veganství je novodobý experiment, který vznikl jako reakce na špatné podmínky zvířat v chovech. Cílem veganství není návrat k přírodě, ale snížení negativních etických a ekologických dopadů živočišné „výroby“ na minimum. To ale neznamená, že čistě rostlinná strava je nezdravá. Právě naopak. Má mnoho zdravotních výhod. Vitamin B12 v ní ale chybí.
Veganství není přirozené, je ale dobré. Suplementace B12 není přirozená, ale je dobrá.

19) Proč nenechat lidi, ať si vyberou, jestli chtějí brát B12 místo vnucování suplementace?

Nikomu suplementaci nevnucujeme.
Nabízíme jen fakta a jejich interpretaci z našeho úhlu pohledu, rozhodnutí je na každém jednotlivci. Nicméně si myslíme, že kvůli vlastnímu zdraví a pověsti veganství je suplementace žádoucí. A to zejména z důvodů 1, 4, 5 a 7.

Alternativní zdroje B12

20) Četl jsem, že B12 se vyskytuje v různých kvašených potravinách. Je to pravda?

Ne tak docela.
V desítkách let starých studiích, které jsou dodnes citovány, se objevovalo, že B12 obsahují různé rostlinné a kvašené potraviny. Moderní věda zjistila, že jde převážně o tzv. analogy, tedy látky B12 chemicky podobné, ovšem neaktivní, tedy neplnící funkci tohoto vitamínu. Dokonce naopak mohou jeho funkci blokovat.

21) Je B12 v chlorelle? Ve spirulině? V mořských řasách?

Jednotlivé mořské řasy, které se tradičně používají v asijské kuchyni (např. Nori), stejně jako sladkovodní mikrořasa chlorella, v jednotlivých výzkumech vykazují značné množství vitamínu B12. O skutečné využitelnosti obsaženého vitamínu B12 pro člověka nejsou zatím k dispozici žádné výživové studie. Většina potravinových doplňků z řas obashuje výhradně nebo převážně neaktivní analogy.

22) Obsahuje B12 Kombucha? Tempeh? Kysané zelí? Pivní kvasnice?

Tyto zdroje jsou nespolehlivé a v případě průmyslové produkce zcela bezvýznamné. Také není známo, kolik je v těchto zdrojích aktivního B12 a kolik nežádoucích analogů.

Další informace

http://vitaminb12bereteho.wordpress.com

http://www.veganhealth.org/articles/everyvegan – Co by měl každý vegan vědět o vitaminu B12. Otevřený dopis od zdravotnických pracovníků a veganských organizací.

https://vebu.de/gesundheit/naehrstoffe/vitamin-b12

V případě, že naleznete v doumentu chybu, obraťte se prosím na https://www.facebook.com/jano.kupec nebo na email: jano@jniq.net

Pavel Houdek

Pavel Houdek

Dlouholetý vegan, sportovec, lektor a novinář. Vedle tohoto webu je také zakladatelem Vegan sport clubu (http://sportuj.veganka.cz) a lektorem přednášek o veganství .

26 Komentářů k “22 otázek a odpovědí o vitamínu B12

  • 28.1.2014 at 15.14
    Permalink

    Je to nepodlozene a nepriame konstatovanie, ze ludia su masozravci. T.j. pockaju az bakterie vytvoria vo zvieratach B12 a potom to zviera zjedia, aby si udrzali ziariace zdravie.
    Vela ludi sa dostalo na veganstvo nie iba z etickych, ale aj zo zdravotnych dovodov a stava sa v tychto komunitach, ze paraziticka pricina chorob im je neznama.
    Parasites and Vit.B12 deficiency:
    http://www.veganforum.com/forums/showthread.php?665-B12-and-parasites
    http://www.pernicious-anaemia-society.org/phpbb/viewtopic.php?p=33980

    Je vhodne sa obcas aj precistit aj ked Robert S.Morse tvrdi, ze v nas cerv hoduje, lebo mu davame najest (tepelne spracovana strava):
    http://www.youtube.com/watch?v=CrLfWDcSCOQ
    http://www.youtube.com/watch?v=yhwHH6708W0

    R.S.Morse uvadza ako vhodny zdroj B12: Slunečnicová semena, listy kostivalu, chaluhy, banány, hroznové víno „Concord grape“.

    Reply
    • 29.1.2014 at 19.08
      Permalink

      „Morse uvadza ako vhodny zdroj B12: Slunečnicová semena, listy kostivalu, chaluhy, banány, hroznové víno „Concord grape““
      No jestli se nepletu, tak kostival je jedovatý (slabě)..asi není příliš vhodný k denodenní konzumaci, ikdyby B12 obsahoval (v aktivní neanalogové formě). Ostatní zdroje..nevím, ale nepřijdou mi důvěryhodné. Je možné, že třeba za 10, 50 let se výzkumy dostanou dál a příjde se na nějaký spolehlivý zdroj vitamínu B12 z „přirozené stravy“, ale zatím to vypadá, že tomu tak není (viz studie, zkušenosti z okolí). Veškeré údajné zdroje vitamínu B12, které jsem kdy viděla zněly dost nedůvěryhodně.

      Reply
    • 10.6.2015 at 10.02
      Permalink

      Hodně nepodložené a hodně nepřímé ;] Připomíná mi to některé lékařské hypotézy…
      To, že vegan potřebuje suplementovat B12 nemusí znamenat, že je všežravec, ale může to mít řadu jiných vysvětlení. Např.: Schopnost vytvořit si vlastní B12 se nějakou chybkou ve vývoji prostě ztratila, stejně jako třeba samovytváření vitamínu C. Nebo (a to považuji za velmi pravděpodobné): Jelikož nežijeme v jeskyni, ale v čistých bytech a potravu jíme omytou, nesetkáváme se s bakteriemi, které se přirozeně vyskytovaly v našem prostředí, dokud jsme žili tak, že jsme si prostě okolo sebe utrhli, na co jsme měli chuť…ovoce, listí, kořínky, to vše i s hmyzem a spoustou bakterií. Takže pokud chceme žít pohodlně, musíme prostě zobat B12. Mně naopak to, že veganovi chybí jen B12 svědčí pro to, že vegany jsme…

      Reply
      • 10.6.2015 at 11.37
        Permalink

        Opravdu tolik záleží na tom, jestli jsme od přírody býložravci, všežravci, nebo masožravci? Dobře přece víme, že můžeme spokojeně žít tak, i onak, viz vegani na Západě × běžná populace × Inuité.

        Reply
    • 16.1.2017 at 6.14
      Permalink

      Robert S.Morse a jeho knizka Zazracna detoxikace 😀

      Kdyz pominu skutecnost, ze uz u samotneho slova „detoxikace“ v nazvu knihy by mel ctenar zbystrit, tak by mozna bylo fajn zapatrat po tom, kdo vlastne ten Dr. Robert Morse je, kdyz uz bych dle nej mel ridit sve stravovaci navyky 😉 Titul Dr. jeste neznamena, ze dana osoba ma v dane oblasti erudici. Nemluve o tom, ze mnozi si tyto tituly kupuji od instituci, ktere je tisknou jak na bezicim pasu. Viz Margit Slimakova a jeji uvadeni a po velkem trapasu nyni uz radeji neuvadeni koupeneho doktoratu (Ph.D.).

      Medailonek:
      https://www.drmorsesherbalhealthclub.com/pages/counselors

      Uvadene tituly: N.D., D.Sc., M.H.

      N.D. je v odbornych kruzich vniman jako titul Not a Doctor, ale spravne se jedna o zkratku Doctor of Naturopathy a na zadne seriozni skole k tomuto titulu neprijdete. Kde k nemu tedy prisel „Dr.“ Morse? Dle vlastniho medailonku to bylo na Southern College of Naturopathic Medicine. Po blizsim prozkoumani lze zjistit, ze se jednalo o dvoutydenni kurz 😀
      http://www.quackwatch.com/02ConsumerProtection/AG/AR/herbalhealer.html

      Dalsi titul v rade je D.Sc. Tentokrat se jedna jiz o titul, ktery se bezne pouziva a neni tedy podezrely uz od pocatku. Jdeme tedy mrknout odkud jej „Dr.“ Morse ziskal a dle medailonku na jeho webu vidime, ze slo o Brantridge Forest School in Sussex. Po chvilce Googleni zjistujeme, ze se jedna o „skolu“, ktera byla prejmenovana hned nekolikrat, sidlila ve velkem rodinnem dome a udelovala „tituly“ na zaklade korespondencnich kurzu, kde nebyla nutna zadna aktivita ze strany studentu. Doktorat stal mezi $100 – $500 a skoncili s tim v okamziku, kdy doslo ke zmena zakona, ktery podobnym subjektum zakazal cinost.
      http://www.quackwatch.com/01QuackeryRelatedTopics/Cancer/immustim.htmll

      Je treba pokracovat dal nebo to staci k tomu, aby clovek s knizkou od takoveho autora, ktery si ziskava autoritu uvadenim hromady koupenych pseudo-titulu, neztracel cas?

      Reply
  • 29.1.2014 at 16.08
    Permalink

    Ahoj,

    poslouchám právě : Každodenní veganská strava – prakticky a levně (záznam přednášky)

    A slyším tvůj názor na B12, ale myslím si, že je to rozporuplné téma.
    Např. já, když jsem začínal s vegetariánstvím, tak jsem byl na tom fyzicky špatně – cítil sem se slabý, zmatený, nedokázal sem se soustředit atd…zjistil jsem, že to může být B12 -kou. Tak jsem ji začal brát a najednou v pohodě.
    Možná to bylo i špatným složením stravy. Nejspíš obojím.
    Ale můj kámoš je vegan 7 let, tvrdě na sobě maká, je nabušenej jak gorila a B12 nikdy nebral. Hlavu má jak CML – centrální mozek lidstva a tělo fakt jak gorila.
    Stravu má pestrou, docela dost dumpstruje, takže má vše, co já si normálně nekoupím :)
    Takže asi tak…podle mě záleží na tom, jak tomu člověk věří a také dost na stravě. A nevěřím, že jeho zásoby jsou tak velké, že ani po 7 letech nevyprchaly…a dodávám, že mořské řasy ani obohacené potraviny o B12 nejí…
    To jen takový můj pohled na věc.

    Mějte se krásně a pokračujte v tvorbě tohoto skvělého webu.
    Ahoj

    Reply
    • 29.1.2014 at 16.34
      Permalink

      A nevěřím, že jeho zásoby jsou tak velké, že ani po 7 letech nevyprchaly.

      Jo, je to možné, zvláště u muže. Limit se pohybuje okolo 15 let. Ale je nutné vzít v potaz, že když se B12 tělu nedodává, začíná ho „recyklovat“ a šetřit s ním, což ale moc zdravé není. Každopádně když na něm začneš pozorovat něco z https://vitaminb12bereteho.wordpress.com/overt_b12_deficiency_-_nerve_damage_and_anemia/ nebo https://vitaminb12bereteho.wordpress.com/mild_b12_deficiency_-_elevated_homocysteine/ tak víš, jak mu pomoct :).

      Reply
    • 29.1.2014 at 18.44
      Permalink

      No já jsem se setkala s příznaky vyčerpání B12 u kluků, kteří byli 2 roky až 5 let vegany a B12 si nedoplňovali (předtím byli asi 5 let vegetariáni).Je pravda, že byli zároveň dost silní kuřáci, to může mít taky vliv. Objevilo se u nich několik příznaků popsaných zde: https://vitaminb12bereteho.wordpress.com/overt_b12_deficiency_-_nerve_damage_and_anemia/, ale nejhorší byly deprese ( u depresí bylo možná víc důvodů, ale řekla bych, že vyčerpání vitamínu B12 hrálo hlavní roli). Jinak to byli fyzicky nádprůměrně silní kluci, žádní chcípáci.

      Reply
    • 7.7.2017 at 21.47
      Permalink

      Ahoj, chcem sa opýtať. Tvoj kamarát zvykne konzumovať ovocie celé aj s kôstkami, napríklad z jabĺk? Pretože chodím po internete a kladiem ľuďom túto otázku: čo je pravdy na tom, že sa vitamín B12 vytvára z molekuli B17 v kôstkach ovocia? Na tom, že B17 sa štiepi enzýmom beta-glukosidáza na kianyd, benzaldehyd a cukor? Po čom sa následne kianyd upravuje enzýmom rhodanéza na thiokyanát a benzaldehyd sa okysličuje na kyselinu benzoovu? A na tom, že z thiokyanátu si telo dokáže vytvoriť potrebné množstvo vitamínu B12?
      Ako priznám sa, že o tom nič neviem, takže mi to prosím pri prípadnej kritike zohľadnite :-) Rozbieham pátranie po tejto postupnosti, ale zatiaľ som sa stretol len s tým, že okrem rakovinových buniek, v malom množstve kdesi dokáže aj zdravý zvyšok tela produkovať beta-glukosidázu (a neviem kde).
      Tak vlastne by ma zaujímalo, či o tom viete niekto niečo viac a prípadne to dať teda do pozornosti, lebo ak je to pravda, viac hláv skôr čosi dohľadá a nech sa dajú veci na pravú mieru.

      Reply
    • vegaholic
      6.2.2014 at 12.06
      Permalink

      Ano, hned potom, co se zeptám jednorožce na cestu…

      Reply
  • 13.5.2014 at 8.49
    Permalink

    Vitamin B12
    It is proven, but not well known, that in a „healthy intestine“, vitamin B12 is produced. Science continues to say that we have to eat meat, milk and other animal foods to get this important vitamin. It is also proven, but not well known, that living vegetable foods also contain B12, and that cooking destroys the B12 in meat and other foods. Science doesn’t seem to think that anyone could have the healthy intestine, and doesn’t promote the internal B12 production.
    Zdroj: http://www.angelfire.com/stars3/breathe_light/proof.html

    How many not-eating people live in on Earth? Some say that a few thousands. It is a fact, that majority of breatharians are a highly spiritual developed people, who are not interested in fame and publicity. A lot of them are barely recognizable because you can invite them for a dinner, to pub, they can participate in parties and then they eat in order to avoid sensation, however they need neither food nor liquids to keep the body in perfect condition. Úryvek z jednoho holandského serveru, kde se říká, že breathariánů je mnoho a jakým způsobem žijí. Vezměte si z toho poučení a pokud chcete skutečnně sledovat duchovní cestu, nedělejte v žádném případě okolo svých schopností show v žumpě. Popularita v tomto směru je jeden z nejškodlivějších jedů duchovního vývoje. Naopak, setrvání v klidu a nepoznání, umožňuje rychlý a dynamický postup. Spekulantů, kteří chtějí prodávat přednášky, videa, spoustu knih a vystupovat v televizi, se brzo vynoří kvanta. Sledujte vývoj a nesklouzněte do této pasti! Byla by to pro Vás konečná ve vývoji v tomto životě..
    http://pust.cz/html/2011.html

    Reply
    • 13.5.2014 at 10.41
      Permalink

      Breathariáni jsou jediní „vegani“, kteří podle mně B12 řešit nemusí.

      Reply
      • 30.12.2015 at 15.25
        Permalink

        No dobře a jak to teda dělají?

        Reply
        • 16.1.2017 at 6.26
          Permalink

          Delaji to tak, ze se diky sve striktni breatharianske diete toho deficitu B12 nedoziji 😀
          A pokud doziji, tak urcite nejsou striktni breathariani 😀

          Reply
  • 2.11.2015 at 22.27
    Permalink

    Jak se to s tempehem, ten by měl obsahovat vitamíny řady B tedy i B12?

    Reply
  • 2.12.2015 at 23.40
    Permalink

    Jak uvádí mimo jiné i tento článek – vitamín B12 produkují bakterie žijící v půdě a ve vodě.
    Logicky tedy problém nedostatku vitaminu B12 u veganů nevězí v ničem jiném, než že vegani pijí dezinfikovanou vodu a všechnu zeleninu a bylinky před konzumací pečlivě umyjí a oloupou. Zvířata nic takového nedělají a proto mají B12 dostatek, protože ho sní spolu s hlínou na povrchu trávy nebo vypijí v kaluži.
    Nesouhlasím tedy s výrokem, že veganství není přirozené a tudíž musí být uměle doplňováno.
    Veganství je přirozený způsob stravování pro člověka (i když myslím, že například hmyz, larvy, vejce a možná i med do stravy člověka dříve běžně patřil). Problém je v dnešním vysokém standardu hygieny, kdy se veškerý vitamin B12 vymyje. Proto mi i ta věčná diskuze o zdrojích vitaminu B12 příjde jako hra na slepou bábu, kdy víme, co je zdrojem vitaminu B12, ale pak ho hledáme někde úplně jinde.

    Reply
    • 22.10.2016 at 19.57
      Permalink

      Když jsou bakterie produkující B12 ve vodě, myslí se tím i studánková (pitná a ověřená samozřejmě), nebo jen povrchové vody?

      Reply
  • 25.1.2016 at 15.57
    Permalink

    Je možné získat a pěstovat bakterie produkující vitamín B12 a potom třeba pít vodu kam ho uvolní? Mohlo by to být celkem jednoduché řešení.

    Reply
    • Pavel Houdek
      3.8.2016 at 22.29
      Permalink

      V pivu samozřejmě B12 není, do Marmite se přidává, takže tam ano.

      Reply
  • 17.2.2017 at 18.56
    Permalink

    Jsem vegetariánka a beru vitamíny B12 500 µg (denně 1 měsíc, 4x ročně), v článku ale doporučujete 10 až 100µg. Mám tedy přejít na 100µg nebo mohu zůstat na množstvím na jaké jsem teď?

    Reply
  • 3.5.2017 at 10.35
    Permalink

    Koupila jsem si B12 500µg a na obalu píšou, že stačí brá 1x za 7-10dní. Beru 1x týdně.
    Teď jsem četla leták k B12, že člověk by měl brát 10µg denně, nebo 2-3x týdně 1000µg.
    Jak je to tedy s tím dávkováním? Jestli je denní dávka 3µg tak by mi to mělo stačit ne?

    Reply

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>