Vánoční šlehačkové cukroví

Raději s mírným předstihem jsme natočili recept na vánoční cukroví. Jak naznačujeme ve videu, není tento recept posledním a v nejbližší době se můžete těšit na další veganské cukroví od teamu veganka.cz! I pokud si potrpíte na tradiční vánoční pokrmy, můžete si je užít bez krutosti…


 
Pavel Houdek

Pavel Houdek

Dlouholetý vegan, sportovec, lektor a novinář. Vedle tohoto webu je také zakladatelem Vegan sport clubu a autorem e-booku Veganství prakticky.

8 Komentářů k “Vánoční šlehačkové cukroví

  • 25.11.2011 at 8.11
    Permalink

    jo, vánoce. Nebyl by osvědčený recept na perníčky? Letos poprvé chci dělat veganské.

    Reply
  • 5.12.2011 at 8.56
    Permalink

    Recept na veganské perníčky nemáme, ale zkusíme a napíšeme (natočíme)

    Reply
  • 13.12.2011 at 13.07
    Permalink

    PERNÍČKY

    40 dkg hladké mouky, 14 dkg cukru moučka, 5 dkg rostlinného tuku (Alsan) nebo margarínu, 2 lžíce agáve sirupu (seženete v bioobchodech), 1 lžička jedlé sody, 1 kypřicí prášek do perníku, náhrada za 2 vejce (1/3 hrnku rozmixovaného silken tofu – seženete v asijských potravinách, zbytek sojová mouka a voda, možno i škrob), 1 lžíci kakaa kvůli barvě (i víc), 2-3 lžíce kořeni do perníku.

    Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto (mela by to byt pěkná homogenní koule, dle potřeby do těsta přidejte trochu tekutiny/mouky), necháme pres noc (nebo alespoň hodinu) odležet v lednici. Vyválíme asi 3-4 mm silný plat, vykrajujeme. Pekla jsem v předehřáté troubě něco kolem 10 minut asi na 170 °C. Dejte pozor, abyste perníčky nepřipekli, čím déle pečete, tím jsou tvrdší. Po upečeni můžete potřít směsi vody, škrobu a agáve sirupu. Sice nebudou leskle, ale dostanou lepší barvu. Zdobení: cukr moučka + citronová šťáva (přidávejte opatrně, po malých dávkách).

    Nezkoušel jsem osobně, snad budou dobrý :-)
    Další veganský cukroví jsem nahrál sem – http://www.uloz.to/11735802/cukrovi-doc

    Reply
  • 13.11.2013 at 12.40
    Permalink

    Milé dámy musím Vás zklamat, ale Stella rozhodně nebude Veganská !!!
    Obsahuje totiž E471 a to se nejčastěji vyrábí ze živočišných složek (např. vepřové sádlo…) (a při té ceně to určitě nebude bez nich – jen z rostlinných zdrojů pro zmíněné éčko…)
    Takže VEGANI prosím dávejte POZOR !!!
    Vlastně i VEGETARIÁNI…

    Reply
  • 13.11.2013 at 12.50
    Permalink

    A ten druhý tuk ten jsem nezkoumal, ale troufám si odhadnout, že tam bude to E 471 také…

    Reply
  • 11.1.2014 at 17.45
    Permalink

    Nejsem si úplně jistá, zdali je Stella stopro vegan. Doporučovala bych spíš Alsan.

    Reply
  • 11.1.2014 at 17.48
    Permalink

    Ach, koukám, že se opakuju. Každopádně E471 nemusí být vždy živočišného původu (jednou jsem dokonce psala do Unileveru, co vyrábí rostlinné margaríny s dotazem a odpověděli mi, že tedy do margarínu dávají rostlinnou verzi tohoto éčka, otázkou zůstává, zda jim věřit), ale samozřejmě je lepší se tomu vyhnout (což znamená nekupovat zpracované suroviny, neb ten emulgátor je opravdu téměř všude).

    Reply

Napsat komentář: Raskenius Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>