Pečený batáty

Batáty, to jsou takový ty sladký exotický brambory. No, nejsou, běž za dveře a pleskni si. Batáty jsou kořenové hlízy povijnice jedlé (impomoea batatas), z čeledi svlačcovitých. Jediné, co mají společnýho s bramborama je to, že pocházejí ze střední ameriky a mají schopnost odvracet hladomor. Což má rejže taky, ale to je jinej příběh. Takže konec edukační činnosti, vezmeš keramickou kudlu vostrou jak běs, otvírák na lahváče, dva batáty a hurá do kuchyně.

Batáty takhle syrový vypadaj jak když neuměj do pěti počítat, to tě neodradí, na talíři to jsou rozený Ajnštajni. Vydrhneš šlupku, neloupeš. Všecky protejny a bílkoviny aby tě neťala veganská smrtka jsou těsně pod ní, takže je blbost to naházet do kompostu, stačí že to děláš s okurkama. Dle osobních preferencí a citu pro art zvolíš oblíbenej tvar a jmeš se krájení. Já volil nepravidelný obdélníčky, nesnáším v jídle čtverečky, neb mi mrtě připomínaj ordung a já od přírody radši teorii chaosu. Podobný emo mám u koleček, ale ty se naštěstí blbě dělaj. Stejným způsobem pofackuješ mrkev, nahrubo i česnek a oloupaný žampióny. Ne, nemám fígl jak lehce oloupat žampion, jde to debilně, nenaděláš nic. Jo, a kdo nežere houby, má u mě ban.

V míse poctivě proleješ olivákem, opepříš, osolíš, přidáš hrst citrónovýho tymiánu a vymáčkneš půlku limety a promícháš. Nic pálivýho do toho necpeš, nemusíš bejt za každou cenu cool. Jinak citrónovej tymián je křížencem tymiánu obecnýho a mateřídoušky vejčité, někdy se tomu taky říká mateřídouška citronová, protože tymián je nymlych to samý co mateřídouška, takže by se dalo říct, že jde o křížence mateřídoušky obecné a tymiánu vejčitého a tak dál. To zíráš, žejo? V každým případě chutná výrazně po citrónech, cožs nečekal.

Takže, 220 v troubě a za půl hodky máš chálku jak na banketu v Interkontinentálu za starejch dobrejch časů. Co nechápeš nebo ti není úplně jasný, mi píšeš do zpráv.

Ingredience: batáty, mrkev, žampiony, citrónový tymián, šťáva z limety, česnek, pepř, sůl, olivový olej


 

24 Komentářů k “Pečený batáty

Napsat komentář: Jaroslav Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>