Pečený batáty

Batáty, to jsou takový ty sladký exotický brambory. No, nejsou, běž za dveře a pleskni si. Batáty jsou kořenové hlízy povijnice jedlé (impomoea batatas), z čeledi svlačcovitých. Jediné, co mají společnýho s bramborama je to, že pocházejí ze střední ameriky a mají schopnost odvracet hladomor. Což má rejže taky, ale to je jinej příběh. Takže konec edukační činnosti, vezmeš keramickou kudlu vostrou jak běs, otvírák na lahváče, dva batáty a hurá do kuchyně.

Batáty takhle syrový vypadaj jak když neuměj do pěti počítat, to tě neodradí, na talíři to jsou rozený Ajnštajni. Vydrhneš šlupku, neloupeš. Všecky protejny a bílkoviny aby tě neťala veganská smrtka jsou těsně pod ní, takže je blbost to naházet do kompostu, stačí že to děláš s okurkama. Dle osobních preferencí a citu pro art zvolíš oblíbenej tvar a jmeš se krájení. Já volil nepravidelný obdélníčky, nesnáším v jídle čtverečky, neb mi mrtě připomínaj ordung a já od přírody radši teorii chaosu. Podobný emo mám u koleček, ale ty se naštěstí blbě dělaj. Stejným způsobem pofackuješ mrkev, nahrubo i česnek a oloupaný žampióny. Ne, nemám fígl jak lehce oloupat žampion, jde to debilně, nenaděláš nic. Jo, a kdo nežere houby, má u mě ban.

V míse poctivě proleješ olivákem, opepříš, osolíš, přidáš hrst citrónovýho tymiánu a vymáčkneš půlku limety a promícháš. Nic pálivýho do toho necpeš, nemusíš bejt za každou cenu cool. Jinak citrónovej tymián je křížencem tymiánu obecnýho a mateřídoušky vejčité, někdy se tomu taky říká mateřídouška citronová, protože tymián je nymlych to samý co mateřídouška, takže by se dalo říct, že jde o křížence mateřídoušky obecné a tymiánu vejčitého a tak dál. To zíráš, žejo? V každým případě chutná výrazně po citrónech, cožs nečekal.

Takže, 220 v troubě a za půl hodky máš chálku jak na banketu v Interkontinentálu za starejch dobrejch časů. Co nechápeš nebo ti není úplně jasný, mi píšeš do zpráv.

Ingredience: batáty, mrkev, žampiony, citrónový tymián, šťáva z limety, česnek, pepř, sůl, olivový olej

13 Komentářů k “Pečený batáty

  • 23.2.2015 at 16.58
    Permalink

    Dobrej recept, a ještě pobavil, tím jak je napsanej =)

    Reply
  • 16.11.2015 at 13.46
    Permalink

    Skvěle napsaný recept :’D

    Reply
  • 12.2.2016 at 11.11
    Permalink

    😀 :-D…mažu do kuchyně…..recept je maximálně motivační :-D!

    Reply
  • 6.3.2016 at 17.23
    Permalink

    :-) Tak to vypadá baječně. A je to vskutu nejoriginálnější popis postupu, který jsem kdy četla. Moc mě to pobavilo. :-) Určitě recept prubnu. :-)

    Reply
  • 10.4.2016 at 16.21
    Permalink

    žampion se lehce oloupe tak, že se neloupe 😎

    Reply
  • 31.7.2016 at 17.56
    Permalink

    Hodím do Googlu „Jak dlouhé péct batáty“ a najde mi to tenhle recept. Dlouho jsem se tam nepobavila nad receptem a ještě tam jednoduchým. 😀 skvěle a vtipně napsané.

    Reply
  • 6.10.2016 at 12.29
    Permalink

    Hej, konópku, du do toho, erteple už sou v tróbě, ještě hópnu pro nějaké čechr a bude to betálné cháles! Staré bude valit augle a večer bude lajvont muchlovačka :-)

    Reply
  • 11.10.2016 at 17.20
    Permalink

    aký dôvod má to šúpanie žampiónov?

    Reply
    • 22.10.2016 at 15.17
      Permalink

      Také nevidím důvod, pokud vyloženě to není špinavý tak, že to jinak nejde. Také jsem si dříve myslel, že se to musí loupat, ale nakonec to budou jen takový „babský“ povídačky, když jsem se na netu dověděl, že to potřeba není. Takže když se to neoloupe, tak člověk neumře :)

      Reply
  • 4.11.2016 at 13.00
    Permalink

    Ďakujem za recept. Veľmi ma pobavil Váš štýl písania. Prajem Vám všetko dobré.

    Reply
  • 4.2.2017 at 5.23
    Permalink

    Všecny recepty OK akorát ta výslovnost rejže je tak na potlamě, naučte se mluvit a pak pište

    Reply

Napsat komentář: Romana Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>