Nová studie o ekologických dopadech chovu „hospodářských“ zvířat

Další studie z USA se zaměřila na environmentální dopady chování zvířat na maso, mléko a vejce a rostlin. Jejím přínosem je hlavně větší rozsah, neboť analyzovala data z celých Spojených států, nikoliv jen z jedné nebo několika málo farem, jako to bylo u některých studií v minulosti.

Autoři studie porovnávali environmentální dopady hovězího dobytka, drůbeže, prasat a také vajec a mléka; konkrétně šlo o spotřebu půdy, vody, dusíkatých hnojiv a emisí skleníkových plynů. Pro porovnání pak jsou ve srovnání uvedeny tři plodiny: rýže, brambory a pšenice. V negativních ekologických dopadech suverénně vede chov hovězího dobytka, který v přepočtu na kalorii vyžaduje osmadvacetkrát více půdy a jedenáckrát více vody než ostatní chovaná zvířata.

Není asi překvapením, že ekologické dopady pěstování rostlin jsou v přepočtu na kalorii velmi razantním způsobem nižší, než u zvířat pěstovaných ať už na maso, nebo pro mléko a vejce. Zajímavé však je, že rozdíly mezi environmentálními dopady vajec a mléka a chovy zvířat na maso (vyjma již zmíněného hovězího) jsou velmi minimální. Pozitivní ekologický dopad vegetariánství je tak velmi diskutabilní, ostatně stejně jako jeho dopad na utrpení zvířat…

Pavel Houdek

Pavel Houdek

Dlouholetý vegan, sportovec, lektor a novinář. Vedle tohoto webu je také zakladatelem Vegan sport clubu (http://sportuj.veganka.cz) a lektorem přednášek o veganství .

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>