Nová studie o ekologických dopadech chovu „hospodářských“ zvířat
Další studie z USA se zaměřila na environmentální dopady chování zvířat na maso, mléko a vejce a rostlin. Jejím přínosem je hlavně větší rozsah, neboť analyzovala data z celých Spojených států, nikoliv jen z jedné nebo několika málo farem, jako to bylo u některých studií v minulosti.
Autoři studie porovnávali environmentální dopady hovězího dobytka, drůbeže, prasat a také vajec a mléka; konkrétně šlo o spotřebu půdy, vody, dusíkatých hnojiv a emisí skleníkových plynů. Pro porovnání pak jsou ve srovnání uvedeny tři plodiny: rýže, brambory a pšenice. V negativních ekologických dopadech suverénně vede chov hovězího dobytka, který v přepočtu na kalorii vyžaduje osmadvacetkrát více půdy a jedenáckrát více vody než ostatní chovaná zvířata.
Není asi překvapením, že ekologické dopady pěstování rostlin jsou v přepočtu na kalorii velmi razantním způsobem nižší, než u zvířat pěstovaných ať už na maso, nebo pro mléko a vejce. Zajímavé však je, že rozdíly mezi environmentálními dopady vajec a mléka a chovy zvířat na maso (vyjma již zmíněného hovězího) jsou velmi minimální. Pozitivní ekologický dopad vegetariánství je tak velmi diskutabilní, ostatně stejně jako jeho dopad na utrpení zvířat…