Maximální sportovní výkon na rostlinné stravě 2/3

2. Problém: Ztuhlost svalů a křeče

Nedostatek sodíku

Nízký příjem sodíku a pravidelné pocení spotřebovává zásoby sodíku. Sportovci na rostlinné stravě jsou náchylní k získání nízké hladiny sodíku. Ta často způsobuje křeče ve svalech a jejich ztuhlost. Velké množství sodíku obsahují mléčné produkty; také salámy, čabajka, šunky a většina výrobků z masa obsahují velké množství sodíku. Ale naprostá většina rostlinných potravin obsahuje malé množství sodíku, s výjimkou některých mořských řas. Lidé se sedavým způsobem života, nejenom vegani, nemusí být znepokojeni nedostatkem sodíku. Ale veganští sportovci by měli. Stejně jako u spoustu jiných živin, roste potřeba sodíku společně s fyzickou aktivitou.

Při těžkém tréninku se spoustou potu musí veganští sportovci více solit své jídla. Pravidelným přidáváním mořské soli do jídel křeče ustanou a vrátí se jejich pružnost. Vlivem nadměrného pocení při závodech v horkém počasí může být na místě braní sodíkových tablet. Před dlouhými závody jako je Ironman musí sportovci dávat velký pozor na pravidelný bohatý příjem soli, což sníží závislost na jejím příjmu při závodu samotném. Zásoby soli budou zachovány. Zdravý, aktivní člověk nebude zažívat zvýšení krevního tlaku při zvýšeném příjmu sodíku.

Nedostatek vápníku

Nedostatek vápníku u veganských sportovců je většinou způsoben kombinací malého příjmu vápníku a tvrdého tréninku. Vápník je spotřebováván během svalové kontrakce, což u vytrvalostních sportovců, ať už veganských, nebo ne, vede ke snižování jeho zásob. Například sportovec, který jede 5 hodin na kole s průměrnými devadesáti otáčkami za minutu, udělá 54 000 svalových kontrakcí. Ty provádí spolupráce 3 největších svalů v těle (velký sval hýžďový, čtyřhlavý sval stehenní a zadní strany stehen), což se zákonitě projeví na zásobách vápníku v těle.

Řešení

Při náročných trénincích by si měli veganští sportovci solit jídla mořskou solí aspoň jednou denně. Před dlouhým vytrvalostním závodem v horkém počasí by měl sportovec týden před závodem konzumovat mořskou sůl v každém jídle.

Sportovec, který konzumuje potraviny bohaté na vápník v každém jídle, bude mít pružné a hbité svaly.
Tip: Přidávejte nepražená sezamová semínka k obilovinám, salátům a k čemukoliv, v čem si to dokážete představit. Sezamová semínka jsou na vápník velmi bohatá, v jednom šálku (250 ml) je 2900 mg vápníku. Pro srovnání, jeden šálek mléka obsahuje 300 mg vápníku. Samozřejmě je mnohem snazší vypít šálek mléka, než sníst šálek sezamových semínek, ale jakmile zařadíte semínka jako pevnou součást jídelníčku po více malých dávkách, bohatě předčí i mléko.

Pro maximální absorpci vápníku ze sezamových semínek je rozemelte v mlýnku na kávu. Doporučuji rozemlít směs sezamových a lněných semínek a nechat se je v ledničce pro používání během dne.

Potraviny bohaté na vápník:

– mandle, melasa
– fazole
– tmavá listová zelenina (špenát, kapusta kadeřavá)
– sezamová semínka
– slunečnicová semínka

Pavel Houdek

Pavel Houdek

Dlouholetý vegan, sportovec, lektor a novinář. Vedle tohoto webu je také zakladatelem Vegan sport clubu (http://sportuj.veganka.cz) a lektorem přednášek o veganství .

Jeden komentář k “Maximální sportovní výkon na rostlinné stravě 2/3

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>