Martin Kintrup: Veganské vaření

Veganské vaření je klasickou veganskou kuchařkou. Kromě prvních pár stran s tipy na to, co veganského koupit v supermarketech a síti drogerií DM už vás čekají samé recepty. Veganské vaření je zaměřené na „líného kuchaře,“ jak ostatně píše sám autor. Všechny recepty by mělo být možné připravit do třiceti minut, což je v dnešní rychlé době obrovské plus. Také to může řadu lidí zbavit strachu z vaření veganských jídel, které vidí jako komplikované a plné neznámých, exotických surovin. Příprava jídla podle této knihy je opravdu snadná, dá se říci pro úplné začátečníky, místy snad až triviální.

Samo sebou to předpokládá používání polotovarů a předpřipravených surovin (mražené či plechovkové zeleniny, hotového mraženého těsta atd.), nicméně vše s rozumem, nejedná se o žádnou junk-food příručku a použité polotovary se pořád pohybují spíše na zdravější straně spektra.

Shrnutí:

  • Kniha je plná jednoduchých receptů z více-méně dostupných surovin
  • Vychází ovšem z německých reálií, část surovin v ČR seženete jen těžko
  • Všechny recepty by měly být hotové do třiceti minut
  • Je určená začátečníkům, pro které se opravdu skvěle hodí
  • Inspiraci v ní najdou i „pokročilí“ kuchaři
  • Celkové hodnocení: 8 z 10

Kámen úrazu se ovšem, jak už to u knih tohoto typu s veganskou tématikou bývá, skrývá v české lokalizaci. Ta by slušela hned prvním několika stránkám s radami k nákupu. Knížka pochází z Německa, kde je veganský sortiment v supermarketech výrazně širší než u nás a nemalá část produktů, o kterých je v tipech zmínka, se v ČR koupit jednoduše nedají. Týká se to i sítě drogerie DM, což jsem si byl speciálně ověřit v několika největších prodejnách DM po Praze. Mango indickou omáčku a další produkty v ČR prostě nemají. Nemilé je, že s celou řadou těchto u nás nedostupných produktů se počítá v následných receptech. Naštěstí zpravidla půjdou snadno nahradit – ovšem za cenu prodloužení doby přípravy a složitosti přípravy.

Kuchařka nemá žádné užší zaměření. Najdete v ní polévky, dezerty, středomořskou i asijskou kuchyni, pomazánky, chuťovky… Vše jednoduché a snadné. V jednoduchosti receptů v této knize je ovšem krása – u několika z nich jsem se přistihl, jak se plácám do čela a říkám si: „proč mě tohle nenapadlo dřív“ a celou řadu se chystám v nejbližší době vyzkoušet. Zaujaly mě například „rychlé koláče na plech,“ kdy se u nich vůbec nepoužívá mouka, nebo krupicové řezy.

Ačkoliv je tato kuchařka jako taková svým zaměřením určená začátečníkům, rozhodně není jen pro ně. Pokročilý veganský kuchař zde najde spoustu inspirace a nápadů. Mě pomohla obrátit pozornost zpátky k základům, které už mám rutině najeté – přitom je pořád co objevovat. Také mě velmi potěšilo, že leckde stačí jen trochu zaměnit přísady, namísto polotovarů použít základní suroviny a dostanete velmi nízkorozpočtové jídlo, jehož příprava netrvá věčnost.

Samostatnou kapitolou je vynikající grafická úprava knihy. Fotky jídel jsou velmi povedené a je vidět, že autor si s nimi doopravdy vyhrál. Celková vymakaná grafická podoba nemalou měrou přispívá k celkově velmi dobrému dojmu.

Pavel Houdek

Pavel Houdek

Dlouholetý vegan, sportovec, lektor a novinář. Vedle tohoto webu je také zakladatelem Vegan sport clubu (http://sportuj.veganka.cz) a lektorem přednášek o veganství .

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>