Pavel Houdek

Pavel Houdek

Dlouholetý vegan, sportovec, lektor a novinář. Vedle tohoto webu je také zakladatelem Vegan sport clubu a autorem e-booku Veganství prakticky.

Jeden komentář k “FAQ č.1: Proč jíme náhražky?

  • 23.2.2020 at 23.42
    Permalink

    Video docela OK, ale nestotožňuji se s tvrzením o chutích.
    Byla řeč o náhražkách a v tom smyslu tedy kupovaných. Neřekl bych, že jakékoli rostlinné mléko je nutričně lepší, než obyčejné mléko. Jakékoli rostlinné mléko, má v sobě přece jen pár procent cca 3% rostlinného/oříškového podílu a zbytek je jen voda doplňena většinou o pár aditiv (B12, sůl, cukr, atd.). Pokud si rostlinné mléko udělám doma, tak pak ano, je samozřejmě lepší nejen nutričně, ale i „kompatibilně“ s naším tělem, než klasicé mléko.
    Co se týká ostatních náhražek, tak vegan sýry jsou opravdu jen předražený tuk, stačí se podívat na složení, že to nic zdravého není. Ale zas v malé míře, když už někdo musí chuť sýru, proč ne.
    Vegani jsou lidé z jakýchkoli důvodů a jedním z nich může být i přiblížení se zdravému životnímu stylu, nejen tomu humánnímu a ekologickému a v neposlední řadě i spirituálnímu postupu. Být vegan, znamená se jím doopravdy stát, uvnitř, vyplývá to s podstaty člověka, ne tak, že si člověk cokoli zakazuje, nebo si na cokoli hraje. Takoví vegani taky jsou, bohužel, po několika letech pak skončí a vrátí se k původní živočišné stravě (dokonce lidi i po 7 a více letech, neměli to uvnitř a ve skutečnosti nebyli praví vegani).
    Osobně náhražky používám, ne však z důvodu chuti, nebo že by mi něco „podvědomě chybělo“, ale spíš kvůli rychlosti a nutriční hodnotě. Je to pohodlné, než se z luštěninami dělat…. Ale třeba čočka, nebo klíčení, to je v pohodě.

    Reply

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>