Další studie potvrdila, že mléko neprospívá zdraví
Nová masivní studie Uppsalské univerzity ve Švédsku došla k závěru, že konzumace mléka přispívá (nejen) k riziku zlomenin kostí. Vědci zkoumali několik let stravu 61.400 žen od roku 1987-1990 a následně stravu 45.300 mužů od roku 1997. Stran mléka došli k jasnému závěrů, které shrnují takto: „Naše studie zpochybňuje doporučení konzumovat velké množství mléka jako prevenci zlomenin kostí.“
Výsledek byl ale ještě horší: „Vyšší konzumace mléka nesnižuje riziko zlomenin; namísto toho ji lze spojit s vyšší úmrtností,“ píše se ve studii. „Ženy, které denně pily tři a více sklenic mléka, měli dvojnásobnou šanci, že na konci studie budou mrtvé, ve srovnání s těmi, které pili méně než jednu sklenici denně,“ vysvětlil profesor Karl Michealsson, vedoucí výzkumník, a dodal: „ty s nejvyšším příjmem mléka měly také o 50 vyšší riziko zlomeniny pánve.“
Celá studie zde: http://www.bmj.com/content/349/bmj.g6015
Článku by na serióznosti dodalo, kdyby se přidal i závěr abstraktu:
Ad „inherent possibility of residual confounding“:
Vzhledem k rozsahu observační studie se data o spotřebě mléka získávala z odhadu zkoumaného jedince (a z abstraktu se mi zdá, že ten dotazník byl jen jednorázový + druhý dotazník pro ženy v roce 1997) a data v podobě jedné, dvou a tří sklenic denně jsou nanejvýš přibližná.
Ad „reverse causation phenomena“: Druhá věc je, že se z takové studie těžko zjišťuje příčinnost. Mohlo to sice být tak, že pití 2-3 sklenic mléka denně vede k vyššímu počtu zlomenin, ale také naopak, že větší pravděpodobnost zlomeniny vede k větší spotřebě mléka. Ne všechno co koreluje, má i příčinnou souvislost.
Myslím, že etické důvody mají větší šanci uspět a přivést lidi k životnímu veganství než měnící se závěry vědy o ne/vhodnosti živočišné stravy, protože půjde-li veganům především o zdraví, pak se veganství klidně vzdají, pokud by se někdy náhodou zjistilo, že v živočišné stravě je nějaká magická komponenta, která prodlužuje život v průměru o 5 % a nedá se replikovat bez živočišných zdrojů.
V zásadě souhlas a díky za doplnění.
Byla jsem přes 10 let veganka. Několik lidí v mém okolí bylo vegany. Všem se nám (5 lidí) se v době veganství zhoršily zuby a to dost. Je pravda, že v době začátků veganství jsme neznali obohacená mléka o vápník a listovou zeleninu bohatou na vápník a svoji roli mohl sehrát i nedostatek vitamínu D. Vrátila jsem se k vegetariánství. Kupuju mléčné výrobky, když mám pocit, že je potřebuju a výhradně z farem, kde se ke zvířatům chovají relativně slušně. Za dob veganství jsem nebyla nijak zvlášť nemocná (až na problémy se zuby) ale nikdy jsem se necítila úplně v pohodě. Jako vegetariánka se cítím být úplně zdravá. Etické důvody pro veganství uznávám a navždy budu, ale bohužel zdraví pro mě bylo přednější. Tím jsem chtěla říct, že šíření veganství by se mělo ubírat jiným směrem, než cestou prohlašování, že mléko a další živočišné produkty jsou škodlivé. To škodí i veganství samotnému. Takový začínající vegan si totiž řekne: Mléko je škodlivé, nemusím řešit jeho náhradu ve stravě a po pár letech zjistí, že má problémy s nedostatkem vápníku a pak už je většinou pozdě…vrátí se k vegetariánství nebo i k masu (znám ze svého okolí). Podle mě by vegané, kteří chtějí šířit zdravé veganství měly k mléku zaujmout tento postoj: Mléko obsahuje zejména vápník, který je v rostlinné stravě málo zastoupený. Pokud mléko z jídelníčku vyloučíme a nenahradíme ho jinými zdroji vápníku (obohacená mléka, listová zelenina) je vysoce pravděpodobné, že nám bude citelně scházet.