FAQ: Čím nahradit maso?

Budu se teď zabývat čistě výživovým, nikoliv chuťovým hlediskem. Jsou dva způsoby, jak maso „nahradit.“ Buď jde o to, co si položit na talíř vedle knedlíku se zelím nebo orestovaných brambor.. Pak to může být třeba Robi maso, tofu na sto způsobů, různé náhražky typu „vegan kuřecí,“ seitan atd. Rozhodně nejde o nejzdravější cestu, ale pořád lepší, než průměrná česká strava.

Druhou, komplexnější možností je podívat se si, co vám maso výživově dává (co vám bere je na jinou debatu), a začít to hledat jinde. Tedy hlavně bílkoviny a železo. Nejspíš dojdete k tomu, že optimální je začít skládat trochu jinak jídelníček celkově… Přidat luštěniny (fazole, cizrnu, čočku) – ty hlavně pro bílkoviny a železo, tmavou listovou zeleninu (brokolici, špenát, kadeřávek..) – tu hlavně pro železo a další minerály atd.

Nakonec vám z toho vyleze i jiná koncepce jídla – nebudete řešit „hlavní složku a přílohy,“ ale budete si dělat něco ve smyslu mexické pánve, kde je všechno jídlo „hlavní,“ plné živin a minerálů, a žádná zbytečná výplň.

Pavel Houdek

Pavel Houdek

Dlouholetý vegan, sportovec, lektor a novinář. Vedle tohoto webu je také zakladatelem Vegan sport clubu (http://sportuj.veganka.cz) a lektorem přednášek o veganství .

2 Komentářů k “FAQ: Čím nahradit maso?

  • 2.6.2016 at 8.26
    Permalink

    TL;DR Maso nenahraditelné veganskou stravou, i ten nejortodoxnější vegan musí přiznat, že pokrýt potřeby organismu veganskou stravou nelze a je nutno mnohé látky doplňovat pomocí externích doplňků stravy formou pilulek a tabletek.
    ——–
    Jestliže chcete nahrazovat maso z hlediska výživy, nestačí nahrazovat jenom bílkoviny a železo. Dalšími důležitými látkami v mase jsou esenciální polonenasycené mastné kyseliny dokosahexaenová, eikosapentaenová, eikosatetraenová. Ve veganské stravě jsou pouze oktadekadienová a oktadekatrienová, ovšem jejich přeměna v lidském těle na ty z prvně jmenované skupiny je nedokonalá a pokryje nanejvýš 10 % potřeb.
    Také je v mase B12, B6, B2 a v neposlední řadě dobře využitelný zdroj železa, vápníku, zinku, selenu, jódu. B12 ve veganské stravě není vůbec, B6 a B2 málo a minerály pouze v pro organismus těžko využitelné formě, tedy minerály jsou ve stravě přítomny, ale jejich vstřebávání je omezené.
    I to železo je „jiné“, v mase je železo již navázané na porfyrin, ve veganské stravě to takhle není a lidský organismus musí složitě železo získat ze stravy a složitě ho navázat na porfyrin.

    Reply
  • Pavel Houdek
    3.6.2016 at 11.38
    Permalink

    Už jsem Vám na stejný příspěvek odpovídal.. S výjimkou vitamínu B12 lze bez nějakých velkých problémů a složitostí pokrýt příjem všech nezbytných látek rostlinnou stravou.. V praxi to dokazují tisíce a desetitisíce lidí. Já sám jsem veganem 16 let a s výjimkou B12 nedoplňuji v tabletkách nic..

    O EPA, DHA a ALA nevíte zjevně vůbec nic. ALA má velké zdravotní benefity a ačkoliv je přeměna skutečně zbruba 10%, stačí jednoduše přijmout stravou více ALA, více se jí přemění a není žádný problém..

    Vitamíny skupiny B jsou v každé druhé zelenině atd.

    Vlastně jste nenapsala nic, co by byla pravda.

    Reply

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>