Chvála živočišných tuků! Nebo ne?

V časopise Reflex se nedávno objevil článek s bombastickým názvem Chvála živočišných tuků, ve kterém jeho autor J.X.Doležal využil nedávno publikovaného výzkumu Pavla Grasgrubera z Masarykovy univerzity k útoku na veganský způsob stravování. Protože se Grasgruberově studii se dostalo takto silné medializace, rozhodl jsem se ji přečíst. A nestačil se divit…

Doležalem citovaná studie totiž NIC z toho, co o veganském způsobu stravování tvrdí, neříká. Doležal v článku míchá selektivně vybraná fakta s domněnkami, které vydává za vědou podložen závěry. Pojďme se tedy podívat na to, co říká sama studie.

Tuky

Hlavním závěrem je, že k prevenci chorob srdce je potřeba mít dostatečný příjem tuků. Dokonce doporučuje snížit příjem živočišných bílkovin a mléko doporučuje pouze jako zdroj tuků, a to vedle (vlašských) ořechů, které dokonce preferuje! Ještě jednou: nikde se v ní nepíše o doporučení konzumovat více masa či tuk z masa (sádlo), naopak před ním varuje. Tedy, pokud by studie šla nějak nezaujatě vykládat, tak ve prospěch vegetariánské stravy s rozumným podílem mléčných výrobků.

„Naše zjištění v každém případě ukazují, že nejslibnějšími komponenty diety k prevenci [chorob srdce] je citrusové ovoce, mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku a stromové ořechy (vlašské).“

Většina autorů věnující se veganské stravě, a to včetně mě, mezi několika málo doporučeními vždy uvádí dostatečný příjem tuků, a to právě prostřednictvím konzumace ořechů. Já osobně na svých přednáškách doporučuji konzumovat 100 g ořechů denně a vždy zmiňuji ořechy vlašské. Toto množství bohatě pokryje ve studii doporučovaný příjem tuků samo o sobě, nehledě na další zdroje tuků ve veganské stravě.

Mimochodem, sami autoři studie reflektují, byť okrajově, aktuální medicínské poznatky (1) stran toho, jaký vliv má má na „špatný“ LDL cholesterol nahrazení (živočišných) nasycených tuků (rostlinnými) polynenasycenými tuky – jinými slovy, rostlinná strava má velmi pozitivní efekt na snížení LDL cholesterolu a ořechy jsou mnohem lepším zdrojem zdravých tuků, než zdroje živočišné (které mají další negativní účinky na organismus).

„Polynenasycené mastné kyseliny efektivně snižují totální hladinu cholesterolu. Nejbohatším přírodním zdrojem polynenasycených mastných kyselin jsou vlašské ořechy (47% váhy), které také mají velmi dobrý poměr mezi kyselinou linolovou a alfa-linolenovou, ani nezmiňujeme další možné benefity na oxidační stres a markery zánětů.“

Co se tuků a Grasgruberových závěrů týká, není veganský způsob stravování žádný problém.

Sacharidy

Doležal veganské stravě podsouvá vysoký podíl sacharidů a tudíž rizikovost z Grasgruberova úhlu pohledu. Je pravda, že vegané konzumují vyšší podíl sacharidů, ale studie nepotvrzují, že by to u nich mělo vést k popisované inzulinové resistenci. (2)

Souhlasit se samozřejmě dá se škodlivostí rafinovaných sacharidů jako je bílý cukr, bílá mouka a podobně, ovšem tento problém se netýká veganské stravy. Vyšší podíl sacharidů ve veganské stravě má na svědomí vyšší podíl ovoce, o kterém i sama Grasgruberova studie říká, že mohou mít pozitivní vliv na snížení rizika chorob srdce za podmínky, že je konzumováno ve větších dávkách a na úkor rafinovaných sacharidů. Za větší dávku přitom označuje 300 g denně.

Mé (a spousty dalších autorů) doporučení pro veganskou stravu je konzumovat minimálně 600 – 1000g ovoce a zeleniny denně, tzn. že uvedené množství průměrná veganská strava obsahuje. Stejně tak doporučuji snížit podíl rafinovaných sacharidů ve stravě.

Tedy, co se sacharidů a Grasgruberových závěrů týká, není veganský způsob stravování opět žádný problém.

Závěr

Grasgruberova studie není s veganským způsobem stravování jakkoliv v konfliktu, tento závěr vznikl pouze v hlavě J.X..Doležala a zcela zapadá do současné vlny odporu proti prudkému nárůstu tohoto nového směru. Jak víme, každá novinka vyvolává odpor. Jeho zvýšená míra znamená jen tolik, že brzy přijde fáze přijetí…

Na závěr je vhodné upozornit, že Grasgruberova studie je založena na ne právě nejspolehlivějších statistických datech. Skutečnost, že jde o takto orientovanou studii znamená, že veškeré závěry musí být ověřeny v klinických kontrolovaných studiích, protože jakékoliv medicínské závěry nelze dělat na studiích epidemiologických. V nich figuruje množství proměnných, které klinický výzkum vylučuje. Jde také o studii nově publikovanou a je pravděpodobné, že se jí v brzké době dostane kritického zkoumání a dost možná i úpravy některých postupů a závěrů ze strany dalších odborníků.

Buď jak buď, veganství je zcela plnohodnotný a zdravý způsob stravování, obzvláště ve srovnání s konvenční dietou.

Poznámky:

(1) Katan MB, Brouwer IA, Clarke R, Geleijnse JM, Mensink RP. 2010. Saturated fat and heart disease. American Journal of Clinical Nutrition 92(2): 459-460.
(2) Johnsen NF, Frederiksen K, Christensen J, Skeie G, Lund E, Landberg R, Johansson I, Nilsson LM, Halkjaer J, Olsen A, Overvad K, Tjonneland A. 2015. Whole-grain products and whole-grain types are associated with lower all-cause and cause-specific mortality in the Scandinavian HELGA cohort. British Journal of Nutrition 114(4): 608-623.

Pavel Houdek

Pavel Houdek

Dlouholetý vegan, sportovec, lektor a novinář. Vedle tohoto webu je také zakladatelem Vegan sport clubu (http://sportuj.veganka.cz) a lektorem přednášek o veganství .

4 Komentářů k “Chvála živočišných tuků! Nebo ne?

  • 15.12.2016 at 15.16
    Permalink

    100g orechu denne?to jako prefpoklada spise velmi aktive sportujiciho muze,hadam?jsem vyssi drobna zena a teda to mnozszvi bych mela problem snist….ale szale hledam co je optimum na vegan strave.ale cely pytlik orechu..uf!kdejso na to prisel?

    Reply
  • Pavel Houdek
    16.12.2016 at 0.39
    Permalink

    Ano, opravdu to předpokládá aktivně sportujícího muže… Díky za dotaz a možnost doplnění.

    Reply
  • 23.12.2016 at 22.41
    Permalink

    Jíst 100 g ořechů bych nedala ani při těžké práci. Tuky není třeba jíst jen v podobě ořechů, ale výborné jsou oleje, hlavně s optimálnim poměrem omega 3 a omega 6 (konopný olej).

    Reply
    • 21.2.2017 at 17.48
      Permalink

      Zdá se Vám to dobré, hlavně z hlediska obsahu kys. linolové ???

      Složení konopného oleje
      polynenasycené mastné kyseliny celkem 76% rozpětí
      omega-6 kys. linolová LA 56% 55,4 – 56,9%
      omega-6 kys. gama-linolenová GLA 0,9% 0,6 – 4%
      omega-3 kys. alfa-linolenová ALA 18% 16,5 – 20,4%
      omega-3 kys. stearidónová SDA 0,4% 0,3 – 2%
      mononenasycené mastné kyseliny celkem 14%
      omega-9 kys. Olejová OA 14% 11,4 – 15,9%
      nasycené mastné kyseliny celkem 10%
      kys.. stearová SA 7%
      kys.. palmitová PA 2%
      ostatní nasycené MK 1%

      Zdravím Ivan

      Reply

Napsat komentář: Katrin Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>