Celozrnná pizza

Recept na domácí pizzu z celozrnného těsta:

Celozrnná pizza

Celozrnná pizza

Ingredience:

    Na těsto:
  • 375g celozrnné mouky (ideální je špaldová, ale může být i žitná)
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 4 lžíce olivového oleje
  • lžičku soli
  • lžičku cukru
  • 150ml teplé vody
  • Na pizzu:
  • rajský protlak (nebo si lze udělat vlastní sugo)
  • olivový olej
  • zelenina (základ jsou rajčata, dále dle chuti a fantazie: paprika, česnek, cibule, chřest, olivy, kapary, špenát...)
  • cokoliv dalšího: žampiony, vegan salám...
  • bylinky (bazalka, oregáno...)

Postup:

  1. Mouku smícháme s droždím, přidáme olej, sůl, cukr a vodu a uhněteme těsto. Pokud je příliš suché, přilijeme vodu – nemělo by ale být příliš vlhké, optimální konzistence je, když se nelepí na stěny nádoby a jde z něj „uplácat“ koule (neroztéká se). Uhnětené těsto dáme vykynout asi tak na hodinu na teplé místo. Celozrnné těsto nabude jen trochu, výrazně méně než klasické z bílé mouky, tak se tím nenechejte zaskočit..
  2. Vezmeme polovinu těsta, na válu vysypaném moukou uválíme placku na velikost plechu. Já pizzu peču na pečícím papíře, dá se samozřejmě i přímo na plechu vymazaném olejem a vysypaném moukou. Na plechu těsto potřeme olivovým olejem a protlakem, posypeme sušenými bylinkam a položíme na něj zeleninu. Pečeme v troubě při 220 stupních. Hotová pizza se pozná podle upečených okrajů. Oproti českým pizza-knedlíkům je hotová pizza tvrdší a nebortí se v ruce...
  3. Po vyndání z trouby lze posypat některým z domácích "sýrů," například domácím tavenýrem.
http://veganka.cz/celozrnna-pizza/


 
Pavel Houdek

Pavel Houdek

Dlouholetý vegan, sportovec, lektor a novinář. Vedle tohoto webu je také zakladatelem Vegan sport clubu a autorem e-booku Veganství prakticky.

7 Komentářů k “Celozrnná pizza

  • 22.6.2013 at 13.04
    Permalink

    Pizza se povedla výborně. I těsto z celozrné ¨špaldové mouky vykynulo výborně.

    Reply
  • 15.1.2015 at 9.52
    Permalink

    Tak jsem včera ukuchtila tuhle pizzu a moc všem chutnala. Díky za receptík.

    Reply
  • 12.10.2015 at 7.41
    Permalink

    Dobrý den,
    pizzu jsem zkoušel a je vynikající. Velmi bych ale doporučil omezit použití rajčat – svou chutí přebijí vše ostatní a výsledek pak připomíná spíš lečo.
    Těsto z žitné mouky je skutečně o něco tvrdší, ale v dobrém slova smyslu – jednotlivé kousky mnohem lépe drží tvar.
    Celkově děkuji za tip!

    Reply
  • 6.10.2016 at 8.40
    Permalink

    Včera jsem dělala pizzu a byla skvělá…..

    Reply
  • 29.11.2016 at 14.44
    Permalink

    Otras nezkousejte, testo tvrde jako kamen!!!

    Reply

Napsat komentář: Pavel Houdek Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>