Celozrnná pizza
Recept na domácí pizzu z celozrnného těsta:
Celozrnná pizza
Ingredience:
- 375g celozrnné mouky (ideální je špaldová, ale může být i žitná)
- 1 balíček sušeného droždí
- 4 lžíce olivového oleje
- lžičku soli
- lžičku cukru
- 150ml teplé vody
- rajský protlak (nebo si lze udělat vlastní sugo)
- olivový olej
- zelenina (základ jsou rajčata, dále dle chuti a fantazie: paprika, česnek, cibule, chřest, olivy, kapary, špenát...)
- cokoliv dalšího: žampiony, vegan salám...
- bylinky (bazalka, oregáno...)
Na těsto:
Na pizzu:
Postup:
- Mouku smícháme s droždím, přidáme olej, sůl, cukr a vodu a uhněteme těsto. Pokud je příliš suché, přilijeme vodu – nemělo by ale být příliš vlhké, optimální konzistence je, když se nelepí na stěny nádoby a jde z něj „uplácat“ koule (neroztéká se). Uhnětené těsto dáme vykynout asi tak na hodinu na teplé místo. Celozrnné těsto nabude jen trochu, výrazně méně než klasické z bílé mouky, tak se tím nenechejte zaskočit..
- Vezmeme polovinu těsta, na válu vysypaném moukou uválíme placku na velikost plechu. Já pizzu peču na pečícím papíře, dá se samozřejmě i přímo na plechu vymazaném olejem a vysypaném moukou. Na plechu těsto potřeme olivovým olejem a protlakem, posypeme sušenými bylinkam a položíme na něj zeleninu. Pečeme v troubě při 220 stupních. Hotová pizza se pozná podle upečených okrajů. Oproti českým pizza-knedlíkům je hotová pizza tvrdší a nebortí se v ruce...
- Po vyndání z trouby lze posypat některým z domácích "sýrů," například domácím tavenýrem.
dneska jsem se vrhla an pizzu, uplně jsem na ni dostala chut, a je fakt výborná tady je mů výsledek
http://2i.cz/2i/i/50a25bf6/cee30539c660f9a83cc07303833bd413/ca4ab69c4f.f.png
Pizza se povedla výborně. I těsto z celozrné ¨špaldové mouky vykynulo výborně.
Tak jsem včera ukuchtila tuhle pizzu a moc všem chutnala. Díky za receptík.
Dobrý den,
pizzu jsem zkoušel a je vynikající. Velmi bych ale doporučil omezit použití rajčat – svou chutí přebijí vše ostatní a výsledek pak připomíná spíš lečo.
Těsto z žitné mouky je skutečně o něco tvrdší, ale v dobrém slova smyslu – jednotlivé kousky mnohem lépe drží tvar.
Celkově děkuji za tip!
Děkuji!
Včera jsem dělala pizzu a byla skvělá…..
Otras nezkousejte, testo tvrde jako kamen!!!