Seitan na černo

Ingredience:

Seitan, 1 cibule, pepř, kmín, zeleninový bujón nebo vegeta, česnek, sojová omáčka

Cca 6 porcí

Tak, propraný a neuvařený seitan nakrájíme na 3 díly, uděláme váleček a nakrájíme na nudličky. Na rozehřátém oleji dozlatova osmažíme nakrájenou 1 větší cibuli. Jak cibule zezlatoví, posypeme pepřem, větší špetkou kmínu. Postupně přidáváme seitan (bude mít tendence se lepit, je proto potřeba to přidávat postupně a míchat). Jakmile máme na pánvi všechen seitan, přidáme 1 zeleninový bujón, nebo 2 čajové lžičky vegety. Smažíme a mícháme tak dlouho, dokud to půjde (než bude cibule tmavá). Jakmile bude cibule hnědá, přidáme asi 4 polévkové lžíce sojové omáčky, ještě chvíli posmažíme a zalijeme 2 dcl vody. Přikryjeme poklicí a necháme pomalinku dusit, než se nám seitan uvaří (cca 20 minut). Občas promícháme a pokud se voda vyvaří, přilijeme další. Nakonec seitan zahustíme. Můžeme použít trochu toho škrobu, který jsme z mouky vyprali (z té první várky vymývání). Rozmícháme ho a pomalinku postupně přilíváme po malých dávkách, než se nám zdá omáčka dostatečně hustá. Nakonec rozmačkáme 2 stroužky česneku.

Výborná varianta je přidat k seitanu ještě zelený hrášek a krátce podusit.
podáváme s těstovinami nebo s rýží

Jeden komentář k “Seitan na černo

  • 6.8.2013 at 17.10
    Permalink

    ahoj. rád bych sdělil svůj názor:
    zeleninový bujon nebo vegeta či sojová omáčka a vlastně jakýkoli podobný produkt se mi moc vegansky nejeví. osobně je vůbec nepoužívám. ale jak jsem předestřel, je to věc názoru. pěkný den. J.S. :)

    Reply

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>